Menu

Articol

„Aniversare cu nostalgii” - primul motor Diesel fabricat la Reşiţa!

Motor Diesel fabricat la UCM Reşiţa

Astăzi, 12 decembrie, se împlinesc 56 de ani de când a fost pus în funcţiune primul motor Diesel fabricat la UCM Reşiţa. UCM Reşiţa a fabricat peste 6.000 motoare Diesel totalizând peste 10 milioane CP, pentru diferite aplicaţii. Aplicaţia principală, după numărul de motoare, este aplicaţia pentru tracţiune feroviară (locomotive) cu 85%, fiind urmată de aplicaţia pentru propulsie navală cu 10% şi aplicaţia pentru grupuri diesel generatoare cu 5%. În anul 1960, UCM Reşiţa a fabricat primul motor Diesel, licenţă Sulzer, pentru locomotiva de 2.100 CP. Despre acest moment a scris, astăzi, pe FB, Lia M. Hohn, fostă secretară la secţia Motoare Navale a UCMR, cu mândrie, dar şi cu nostalgie:

Aniversare, cu aduceri aminte !
Sa ne mandrim cu Resita, cu UCMR-ul si ce a fost odata....

În urmă cu 56 de ani, în seara zilei de 12 decembrie, la UCM Reşiţa a fost efectuată o pornire de probă a primului motor Diesel fabricat în uzina reşiţeană. În dimineaţa zilei următoare, 13 decembrie 1960, la ora 4, primul motor Diesel a fost pornit sub supravegherea unui grup restrâns de proiectanţi, constructori şi şefi ai uzinei resitene.

UCMR-ul a fost locul de munca al meu si al sotului meu, pana cand ne-am stabilit aici in Germania. Ca tanar inginer stagiar mecanic, aici, la Sectia Diesel si-a inceput si sotul meu cariera profesionala, pe care a continuat-o cu mult succes in aceasta uzina, avand pe parcurs, functii importante si de mare resposabilitate.

Ce timpuri au fost...timpuri in care conducatorii uzinei isi iubeau uzina si luptau pentru mentinerea locurilor de munca. A fost o uzina cu 17000 de angajati care producea motoare Diesel, turbine hidraulice, locomotive, compresoare, boghiuri pentru locomotive, motoare Navale si Uzina avea f. multe sectii si angajati.

M-a cuprins nostalgia aducerilor aminte..."

Lia M. Hohn

Powered by Jasper Roberts - Blog