Menu

Articol

0 Comentariu

70 de ani de dansuri românești la Aletea (Elek), în Ungaria

Autor: 

În ziua de 9 septembrie 2017, consulul general al României la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni, a participat la ampla manifestare prilejuită de aniversarea a 70 de ani de la înfiinţarea ansamblului de dans popular românesc la Aletea (Elek), din judeţul Bekes, din Ungaria.

Manifestarea a fost organizată la sala sporturilor din oraş, de către Autoguvernarea Românească din localitate cu sprijinul primăriei locale şi al mai multor instituţii. CG Gyula a susţinut şi încurajat această manifestare. Evenimentul a fost deschis prin cuvântul adresat de preşedintele autoguvernării locale, Gheorghe Bagy, el însuşi dansator şi mentor al formaţiei artistice.

Manifestarea a oferit publicului prezent un regal de dansuri tradiţionale, oferit de 12 echipe de dans popular din Ungaria, de la Debrecen, Szarvas, Mezobereny, Gyumoendrod s.a. Pe scenă au evoluat şi ansamblurile româneşti din Chitighaz şi Gyula.

Punctul culminant al manifestării l-a constituit recitalul oferit de cei sărbătoriţi, „Echipa de Păstrare a Tradiţiilor din Aletea”, în care evoluează şi ultimul membru fondator al echipei care se află în viaţă, Petru Sabău.

La eveniment au participat peste 500 de persoane, printre care Tiberiu Juhasz, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU), Eva Bocsor Karancsy, preşedintele Autoguvernării Româneşti din judeţul Bekes, Laszlo Pluhar, primarul oraşului Aletea Elvira Ardelean, primarul localităţii Otlaca-Pustă, Gheorghe Ardelean (etnic român din Chitighaz), reprezentant al partidului DK în Consiliul Judeţean Bekes, Mariana Negreu Vetro, preşedintele Centrului de Documentare şi Informare al AŢRU, Gheorghe Cozma, şef de oficiu al AŢRU, Eva Iova-Şimon, redactor-şef al săptămânalului „Foaia Românească”, Tiberiu Boca, jurnalist, membru al Prezidiului UCRU, Petru Sălăjan, directorul Şcolii din Aletea, etnici români din Micherechi, Gyula, Bătania, Chitighaz şi mulţi dansatori şi iubitori de folclor din diferite zone ale Ungariei.

Tags: 

Powered by Jasper Roberts - Blog