Menu

Articol

0 Comentariu

Alți actori, aceeași partitură, la Festivalul Răchiei de la Herculane

Conducerea Consiliului Județean Caraș-Severin a hotărât în această vară să reia bunul obicei al organizării Festivalului Răchiei și a Bucatelor Tradiționale de la Băile Herculane. Și pentru că tot s-a vorbit de o continuitate, ediția din acest an a fost numerotată în prelungirea celorlalte de până acum, ajungându-se în prezent la cea cu numărul XVI. Parteneri ai Consiliului județean au fost Primăria și Consiliul Local Băile Herculane și Asociația Pro Turism Băile Herculane.

Au răspuns chemării organizatorilor, producătorii de răchie de pe văile Timișului și Carașului, cu renumitele produse de la Marga, Obreja, Bolvașnița, Armeniș, Teregova, Cornereva, Mehadia, Mehadica, Bucoșnița, Pojejena, Tirol și lista poate continua. Nu au lipsit nici cei care duc mai departe tradiția bucătăriei țărănești, cu bucatele ei dintre cele mai renumite din Banat și nu doar. Vorbim de nelipsitul mălai copt în cuptor, de pâinea de casă, de clisa de un lat de palmă, de caltaboșii, cârnați, de sângeretele cu ceapă, specialitatea mărganilor, de brânza de toate felurile, chiar și de cașcaval, de untura de mangaliță (fără colesterol), dar și de produse scumpe la vedere: zacuscă de ștevie și mâncare de melci (made in Gârnic), de dulceața de smochine și de sucurile naturale din toate fructele de pe lângă casa omului.

Cei care nu au fost prezenți la festival au avut ce pierde. Participanții au fost generoși și au oferit pentru degustare până la ultimul strop de răchie (de prune, mere, pere, coarne, cireșe, smochine și chiar din nuci verzi), și de firimitură de  bucate țărănești.

Pentru că a fost un festival, juriul a premiat cele mai bune produse tradiționale. De fapt, toți producătorii, dar și produsele lor, au primit câte o diplomă, ca dovadă că toți și toate s-au ridicat la nivelul așteptărilor organizatorilor.

Și o ultimă remarcă: dacă partitura festivalului s-a dovedit una bine aleasă și interpetată perfect, actorii s-au dovedit alții față de cei cu care ne obinuisem în a anii precedență. Au lipsit, motivat, Ionesie Ghiorghioni („concediu“ prelungit la Popa Șapcă), Sorin Frunzăverde (ieșit din viața publică) și Tică Bâtea, pensionat la limită de vârstă. Tradiția a fost dusă mai departe de „lupii tineri“ Silviu Hurdzeu, Ionuț Popovici și Bâtea jr. fiul mai celebrului Tică Bâtea,  sub bagheta seniorul într-ale politicii, Ion Mocioalcă.

Powered by Jasper Roberts - Blog