Menu

Articol

Alexander Tietz, comemorat la 120 ani de la naştere

Pentru Forumul Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin şi Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa data de 9 ianuarie înseamnă debutul anului cultural al germanilor din sud-vestul ţării. În anul 1898, se năștea în Reșița Alexander Tietz, cea mai importantă și complexă personalitate a etniei germane din Banatul Montan din secolul al XX-lea.

Binecunoscutul scriitor, etnograf şi pedagog reşiţean, Alexander Tietz a editat în timpul vieţii un număr de cinci cărţi în limba germană, care conţin legende şi povestiri culese de la mulţi locuitori ai acestui spaţiu. A scris totodată multe articole în presa germană şi română a timpului. Postum i-au apărut opt cărţi, editate la Reşiţa, Timișoara şi Bucureşti. De asemenea i-au fost selectate câteva poveşti pentru o înregistrare pe disc.

Pentru a marca aşa cum se cuvine cei 120 de ani, la biblioteca germană care îi poartă numele, secție a Bibliotecii Județene „Paul Iorgovici“ din municipiul de pe Bârzava, va fi organizată în mâine 9 ianuarie începând cu ora 17.15 o evocare a personalității lui Alexander Tietz și o expoziție tematică de documentare din viața și opera sa.

Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița va marca împlinirea celor 120 de ani de la nașterea lui Alexander Tietz printr-un plic filatelic ocazional și o ștampilă adecvată. Întreaga corespondență care va fi trimisă de la oficiul poștal Reșița 1 în ziua de 9 ianuarie 2017, va fi obliterată cu această ștampilă.

Powered by Jasper Roberts - Blog