Menu

Articol

0 Comentariu

APIA mai face o victimă în rândul primarilor: Petru Lorinț, din Domașnea

Petru Lorinț

Încă un primar din Caraș-Severin a fost trimis de DNA în judecată, în stare de libertate, pentru fraudarea fondurilor europene. Mai precis a subvențiilor APIA pentru curățirea și întreținerea pajiștilor alpine. Este vorba de edilul-șef al comunei Domașnea, Petru Lorinț. Același lucru s-a întâmplat și cu viceprimarul Petru Benghia.

Lorinț a fost trimis în judecată „pentru săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, fals intelectual, uz de fals”, iar viceprimarul Petru Benghia  pentru „complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată”.

Alături de cei doi vor mai fi judecați și  Zărie Benghia și Ioan Românu,  pentru săvarșirea  infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în forma continuată, precum și Cornelia Cloșan, biblotecară la Primăria Domașnea la data comiterii faptelor, pentru săvârșirea infracțiunilor de  fals în înscrisuri sub semnatură privată și participație improprie la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnatură privată în formă continuată.

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA,  „ În perioada 2013-2014, inculpatul Lorinț Petru, în calitate de primar al comunei Domașnea, județul Caras-Severin, și împuternicit al Consiliului Local Domașnea, beneficiind de ajutorul celorlalți inculpati, a depus la Agentia de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) mai multe documente false sau inexacte în vederea acordării sprijinului financiar, în cadrul schemei de plată unică pe suprafață, pentru un teren de 418,90 ha, reprezentând pajiști alpine.

O parte din aceste documente atestau în mod neadevărat faptul că pentru suprafețele respective au fost efectuate lucrări de întreținere/curățire de către Primaria Domașnea în regie proprie, cu angajați ai instituției, dar si cu beneficiari ai ajutorului social.

Procedând în această manieră, inculpatul Lorinț Petru, împuternicit de Consiliul Local Domașnea cu depunerea cererilor unice de plată pe suprafață, a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile din bugetul general al Uniunii Europene în valoare de 557.681,50 lei, sumă cu care Agenţia de Plăţi și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal.
Pentru a zădărnici aflarea adevărului în prezenta cauză penală, la data de 5 septembrie 2015, inculpatul Lorinț Petru, în aceeași calitate, a emis o adresă cu conținut fals privind situația persoanele beneficiare de ajutor social care ar fi trebuit să participe la efectuarea presupuselor lucrări de întreținere/curățire a pajiștilor alpine precum și situațiile lunare, în format olograf și tehnoredactat, cu activitățile în concret realizate.

Această adresă a avut la bază un registru întocmit în fals, în cursul lunii august 2015,  de catre inculpata Cloșan Cornelia, lucru cunoscut și de edil.

De asemenea, inculpata a determinat cu intenție un număr de cinci persoane să semneze fără vinovație, în fals, registrul (în format olograf) reprezentând evidența lucrărilor de întreținere a pășunilor alpine.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatilor Benghia Zarie, Benghia Petru și Lorinț Petru.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Caraș-Severin, cu propunerea de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză“.

Adaugă comentariu nou

Powered by Jasper Roberts - Blog