Menu

Articol

Apostol îi sare în ajutor lui Rudolf: „Senatul UEM Reşiţa nu trebuie să fie pluton de execuţie!”

Marian Apostol, liderul CNS Cartel Alfa filiala Caraş-Severin, a transmis o adresă către Senatul Universităţii ,,Eftimie Murgu” Reşiţa „cel mai important for de deliberare, decizie şi control de la nivelul celei mai reprezentative instituții de învățământ din județul Caraș Severin”, prin care cere Senatului să nu decidă concedierea liderului sindical. Apostol consideră că pedeapsa propusă de comisia de disciplină este disproporţionată faţă de fapta „recunoscută și corectată, care nu a adus niciun prejudiciu individual sau vreun deficit de imagine la nivelul universității”. Reamintim că lect. univ. dr. Cristioan Rudolf a fost suspus unei cercetări disciplinare, ca urmare a faptului că a acordat o notă greşită unui student.

Marian Apostol solicită universităţii reşiţene să nu adopte un comportament de tip „pluton de execuţie” şi reaminteşte că, în decursul timpului, atât în perioadele favorabile, cât şi în perioadele mai nefavorabile CNS Cartel Alfa s-a situat cu consecvenţă de partea universităţii.

Vă pezentăm o mare parte din scrisoarea transmisă Senatului Universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa de către liderul CNS Cartel Alfa Caraş-Severin, Marian Apostol:

„Facem apel la principiile fundamentale ce trebuie să reflecte vocația etică a Universităţii Eftimie Murgu și să ghideze relațiile dintre membrii comunității universitare (studenți, studenți masteranzi, studenți doctoranzi, cadre didactice şi cercetători, personal didactic auxiliar, personal nedidactic), dar și relațiile dintre membrii comunității universitare şi colaboratorii externi, Cartel ALFA fiind de-a lungul timpului unul dintre colaboratorii care, în orice context, s-a poziționat foarte ferm în favoarea Universitatii Eftimie Murgu. Este neîndoielnic faptul că deciziile luate în senat se întemeiază pe aceste principii fundamentale, care vizează libertate academică, competență şi profesionalism, integritate, onestitate intelectuală, colegialitate, loialitate, responsabilitate, dreptate şi echitate.

De aceea suntem convinși că aceste principii vor fi avute în vedere și în situația mai sus amintită, pentru a evita punerea în aplicare a unei sancțiuni care, din punctul nostru de vedere, este în mod evident disproporționată în raport cu o faptă, recunoscută și corectată, care nu a adus niciun prejudiciu individual sau vreun deficit de imagine la nivelul universității.

Ca membri ai comunității reșițene, noi înțelegem că adevăratul prejudiciu de imagine îl poate suferi Universitatea Eftimie Murgu daca Senatul acesteia va face greșeala de a renunța la principiile mai sus amintite, în favoarea unui comportament de tip ,,pluton de execuție”.

Doamnelor și domnilor profesori și studenți, membri ai Senatului, avem încrederea că riscul ca acest lucru să se întâmple nu există, că nu vom fi puși in situația de a demonstra în instanță netemeinicia legală a unei asemenea decizii, față de o faptă ce poate fi încadrată la capitolul abatere disciplinară doar printr-un exces de intransigență, având în vedere lipsa de intenție sau a vreunui prejudiciu.

Acest posibil exces de intransigență față de liderul sindical Rudolf Cristian, ar putea fi justificat de cele 103 procese intentate universității de către salariații instituției, cu sprijinul sindicatului FIRES. Nouă nu ne rămâne decât să demonstram în instanță, prin orice mijloace legale, că este așa... și o putem face! În acest context, dispozițiile art. 60 alin. (1) lit. g) din Codul Muncii, republicat, stabilesc că nu poate fi dispusă concedierea salariaților pe durata exercitării unei funcții eligibile într-un organism sindical, cu excepția situației în care concedierea este dispusă pentru o abatere disciplinară GRAVĂ sau pentru abateri disciplinare repetate, săvârșite de către acel salariat.

Universitatea Eftimie Murgu, instituție mult prea prezentă, uneori pe nedrept, în scandalurile din spațiul public, va trebui să-și asume un alt asalt mediatic ce se va derula în paralel cu acțiunea din instanță, unde va trebui sa anuleze argumentele noastre, dar... și să facă dovada gravității abaterii disciplinare pe care o invocă.

Avem convingerea însă că instituția numită Cartel ALFA, cea care a fost alături de universitate chiar și în campaniile, derulate prin licee, de atragere a viitorilor studenți, nu va fi pusă într-o asemenea neplăcută situație, că problema aflată în discuție va fi soluționată pe cale amiabilă, printr-o observație colegială, sau, cel mult, printr-un avertisment scris.

În virtutea calității de partener social, pe care o avem conform Legii 62/2011, ne declarăm disponibilitatea de a folosi dialogul social ca instrument de rezolvare a unor posibile conflicte și de responsabilizare a actorilor sociali”.

Cu multă considerație!

CNS ,,Cartel ALFA” CS

Președinte: Marian APOSTOL

 

Powered by Jasper Roberts - Blog