Menu

Articol

Când e să te ia dracu...

În ultimul timp s-a tot vorbit despre creşterile salariale ale bugetarilor, iar la ordinea zilei sunt pensiile, prin recalcularea acestora. Nu îmi propun să mă întreb de unde va lua statul atâţia bani încât, în 2021, în România să nu existe pensii mai mici de 2.000 de lei, dar nici să afirm că aceştia nu merită atâţia bani. E prea cald afară, ca să mă încarc cu astfel de socoteli şi analize în această dimineaţă. Probabil că, prin oamenii destoinci pe care îi are în fruntea sa, statul ştie mai bine decât mine cum stau lucrurile.

Dar ceea ce vreau să obiectez, că aşa este făcut un ziarist, pleacă de la o întâmplare tragică consumată zilele acestea într-un târg din Moldova. Unui bătrân i s-a făcut rău pe stradă şi a picat din picioare ca fulgerat, chiar în faţa cabinetului unui medic de familie. Asta da, noroc, ar spune, unii care gândesc ca orice om normal. Ghinion curat, însă, pentru că, deşi bărbatul zăcea lat la pământ, iar trecătorii o rugau pe doctoriţa de familie să-i dea primul ajutor, femeia cu halat alb şi stetoscopul atârnându-i la gât a rămas încremenită lângă el, invocând tot felul de articole, litere şi aliniate din nu ştiu ce legi care, chipurile, i-ar interzice să acorde asistenţă medicală în afara cabinetului medical. A locului său de muncă. Ba, mai mult, a spus că dacă ar fi încercat să-i acorde primul ajutor ar fi putut să-i facă şi mai mult rău. I-a întors spatele, lăsându-l să moară acolo, în stradă. Mai rău ca pe un animal. Îmi amintesc că un jandarm i-a făcut unui câine respiraţie gură la gură şi l-a salvat de la moarte, devenind erou, în timp ce doctoriţa asta nici măcar nu l-a atins.

Întâmplarea o leg, oarecum, de creşterea salariilor medicilor. Dacă până nu de mult se spunea că primeau mită pentru că aveau salarii foarte mici, de data aceasta nu mai poate fi invocat aşa eva. Un medic câştigă de la 2.000 de euro în sus, mergând până la 4-5.000 de euro. Şi nu vorbim doar de medicii din marile spitale. Din clinicile universitare, ci şi de cei de medicină de familie care, prin întâmplarea aceasta ne demonstrează că oricţi bani ar primi, tot nu se vor sătura, dar şi ne amintesc de vorba românească: „când este să te ia dracu, te ia şi din faţa bisericii”. În cazul nostru, nu din cauza lui Doamne-Doamne, ci a unuia care poartă ilegal un halat alb şi un stetoscop la gât.

Powered by Jasper Roberts - Blog