Menu

Articol

Când pasiunea se împleteşte cu talentul şi transpiraţia, la Ansamblul Folcloric „Bârzava” Reşiţa

Ansamblul Folcloric Bârzava al Primăriei Reşiţa, coordonat de Maria Aghescu, a intensificat repetiţiile în vederea unui sezon bogat de spectacole şi pentru pregătirea unui mare spectacol dedicat Centenarului, în luna decembrie a acestui an. Coordonatorul Maria Aghescu împreună cu coregraful Petru Bagiu şi cu aproximativ 50 de tineri dansatori repetau aseară pe scena Cinematografului „Dacia” din Reşiţa. Ieri repetau tinerii de la „trupa mare”, însă, de astăzi vor intra la repetiţii şi copiii. În total, Ansamblul „Bârzava” numără aproximativ 150 de membri, copii şi tineri.

Am oprit-o preţ de câteva minute pe Maria Aghescu de la repetiţii, pentru a ne spune câte ceva despre ansamblul pe care îl coordonează şi despre programul din această toamnă-iarnă.

„Acum, la începutul anului şcolar, avem repetiţii intense. Noi nu am avut vacanţă ca elevii, dar începerea şcolii înseamnă mult pentru că vin la repetiţii şi copiii. Acum, în sală, repetă cei mari de la „Bârzava” şi ne pregătim pentru spectacolul din decembrie. Nu că nu am mai avea spectacole până atunci, fiindcă urmează „Zilele Recoltei”, suntem invitaţi la Oraviţa, la Buziaş, la Clocotici, la Zilele Palatului Cultural. Deci, avem repetiţii intense şi asta mă bucură! Deoarece tineretul care iubeşte folclorul pentru mine înseamnă foarte mult! Din păcate, din Reşiţa pleacă mulţi tineri spre Timişoara şi, din această cauză noi, aici, am fost cam vitregiţi o perioadă. Dar, am o sală plină, acum repetă 50 de tineri, ceea ce, zic eu, este mulţumitor, mai ales că în ultima perioadă nu am mai pierdut tineri, dimpotrivă, au mai venit. Au venit şi fete şi băieţi. În general, ştiu că ansamblurile se plâng că au fete mai multe şi n-au băieţi. La mine s-a întâmplat un fenomen interesant, au venit mai mulţi băieţi! Toţi tinerii sunt din Reşiţa, cu excepţia unui tânăr din Zăgujeni, Andrei Nicorescu. Vine din clasa a IV-a, acum face 18 ani. Este de o seriozitate extraordinară, este un băiat extraordinar! Ceilalţi sunt din Reşiţa, dar şi liceani care au venit la şcoală la Reşiţa din împrejurimi. Toţi, tineri excepţionali! Noi, aşteptăm şi alţii. Copiii care urcă pe scenă şi nu plâng după mama că a ieşit afară sunt bineveniţi!”, a spus Maria Aghescu.

„Suntem aici o echipă unită. Nu aş putea să facem tot ce facem fără colegul meu Petru Bagiu. Şi mai sunt oameni care ne ajută, din pasiune şi nu pentru bani! Mai este domnul Ghiaur care vine şi ne ajută din când în când, mai este Ica Laţcu, care se ocupă de copii la Palatul Copiilor, dar, mai vine şi face muncă voluntară şi ne ajută. Fără ei şi fără sprijinul Primăriei Reşiţa nu am reuşi să facem toată această muncă!”, a mai precizat Maria Aghescu, după care a afirmat că spectacolul din decembrie va o surpriză. Pentru regia spectacolului dedicat Centenarului, Maria Aghescu s-a consultat cu actorul şi regizorul Dan Mirea, de la Teatrul de Vest Reşiţa, dar va cere sprijinul şi a altor cunoscători în domeniu, pentru că doreşte să realizeze, într-o echipă unită, un spectacol frumos şi de mare amploare.

Powered by Jasper Roberts - Blog