Menu

Articol

Caransebeşul, de Ziua Ţării

Autor: 

Festivităţile pe care Primăria municipiului şi Casa de Cultură „George Suru” Caransebeş le-au organizat cu prilejul sărbătoririi Zilei Naţionale a României au debutat vineri, 1 Decembrie, în Piaţa Revoluţiei din faţa Primăriei, cu un Te Deum oficiat de arh. Constantin Timiş, părinte vicar eparhial la Episcopia Caransebeşului.

Acesta a dat citire şi mesajului adresat cu acest prilej de episcopul Lucian Mic, după care a vorbit lt.-col. Sorin Avram, comandantul Garnizoanei. „Acum 99 de ani, la 1 Decembrie, ulterior sacrificiului de sânge al Armatei Române şi al militarilor români căzuţi pe câmpurile de luptă pentru eliberarea tuturor pământurilor româneşti, aşadar la 1 Decembrie 1918, delegaţii regiunilor istorice s-au adunat şi au avut curajul, în Sala Unirii din Alba Iulia, prin vocea lui Vasile Goldiş, să declare unirea, într-o singură ţară, a celor trei regiuni istorice româneşti”.

„Iată, suntem martorii istoriei în mişcare, se împlinesc astăzi 99 de ani şi ne îndreptăm cu paşi repezi spre anul Centenarului Unirii, a spus primarul municipiului, Felix Borcean. Suntem mândri că suntem contemporani cu aceste evenimente şi, de obicei, la aceste manifestări devenim mai serioşi, mai responsabili, mai atenţi unii cu alţii. (...) Vă urez să aveţi sărbători fericite şi vă zic La Mulţi Ani, români, La Mulţi Ani, România, La Mulţi Ani, Caransebeş!”.

Cu acest prilej, edilul a înmânat diploma şi placheta de „Cetăţean de Onoare al municipiului Caransebeş” atletei Liliana Dragomir (fostă Danci), jucătoarei de tenis de câmp Patricia Ţig, precum şi căpitanului Cosmin Ilie, comandantul Detaşamentului de Pompieri Caransebeş, care, de asemenea, a obţinut rezultate meritorii la concursurile sportive la care a participat. Acelaşi titlu le-a fost acordat şi căpitanului Dănuţ Nicola, care a fost rănit în timpul unei misiuni în Irak, precum şi judokanei Loredana Ohâi, însă cei doi nu au putut fi prezenţi la ceremonie.

După aceste momente, toţi cei prezenţi au depus flori la Crucea Identității și Demnității Naționale, apoi cele câteva sute de caransebeşeni au făcut un culoar, asistând la parada militară. De la ora 13, în Piaţa „Gen. Ioan Dragalina”, organizatorii au oferit tradiţionala masă cu fasole şi cârnaţi, nu mai puţin de 1.500 de porţii, urmată de spectacolul folcloric cu Ansamblul „Doina Banatului” și invitații săi – Ioan Alexandrescu, Alin Olan, Daniela Văcărescu, Maria-Anesia Rusnac, Maria Hurduzeu, Ionela Bădălan, Adela Jurchescu, Adelina Roşca, Roxana Toader, Sandra Lăzărescu, precum şi cele două formaţii de dansuri.

Tot la amiază, în sala de cenaclu a Casei de Cultură „George Suru” a avut loc lansarea cărţii „Monografia Caransebeşului – Preistoria (aprox. 40.000 – 650 î.Hr.)”, a profesorului Sorin Petrescu, la manifestare luând parte scriitori, cadre didactice, muzeografi, istorici, reprezentanţi ai administraţiei publice, dar şi prieteni ai autorului.

De la ora 18, sala de spectacole a Casei de cultură a găzduit o Seară lirică în cadrul căreia s-a desfăşurat spectacolul intitulat „La mulți ani, România!”, cu participarea soliștilor Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța.

Powered by Jasper Roberts - Blog