Menu

Articol

Cazurile de boli cronice sunt tot mai multe printre locuitorii din Caraş-Severin

Dănilă Miloş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Caraş-Severin, a prezentat recent o analiză a dinamicii bolilor cronice pentru perioada 2012-2017. Acesta a precizat faptul că s-a înregistrat o creştere importantă a afecțiunilor caracteristice preponderent vârstelor înaintate, respectiv bolile cerebro-vasculare și bolile pulmonare cronice obstructive. De asemenea, pe durata întregului interval analizat s-a constatat faptul că pe primele locuri sunt şi cardiopatii ischemice, urmate îndeaproape de diabetul zaharat, primele două depășind împreună 60% din totalul bolilor cronice, iar toate trei depășind 70% din totalul acestora.

„Este vizibilă o creștere importantă a cazurilor de boli și tulburări mintale , cu 76,32%, dealtfel cea mai importantă creștere în cadrul întregului grup de boli cronice”, a prezentat Danilă Miloş.

Specialiştii DSP spun că explicațiile acestui fenomen sunt multiple, printre care îmbătrânirea populației, creșterea stresului psihic la care este supusă populația, din motive preponderent social-economice sau scăderea inhibiției tradiționale privind accesarea serviciilor psihologice și psihiatrice.

Reprezentantul DSP Caraş-Severin a precizat faptul că în ciuda progreselor medicale și tehnice ale ultimilor ani, tendința de evoluție a tuturor bolilor cronice analizate este de a crește. „Direcția de Sănătate Publică a județului Caraș Severin va continua monitorizarea evoluției acestor boli, precum și răspunsul sistemului de sănătate la această evoluție”, a mai adăugat Miloş.

Powered by Jasper Roberts - Blog