Menu

Articol

Ce am fost şi ce am ajuns: la cules de fructe şi curăţat de pomi în Spania!

Agricultura românească este pe butuci, în timp ce în Italia, Germania ori Spania aceasta duduie ca pe vremea cincinalelor în patru ani şi jumătate de la noi. Ca o dovadă, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Caras-Severin  anunţă că, prin intermediul Reţelei EURES, se oferă locuri de muncă în agricultura spaniolă. Este vorba de 150 de locuri la recoltarea şi ambalarea fructelor.

Potrivit unui comunicat de presă, muncitorii vor lucra în câmp la culesul fructelor şi curăţarea pomilor, iar în fabrică, la aranjarea fructelor în lazi şi caserole.

Sunt oferite 100 de locuri pentru munca în câmp şi pentru ambalat în depozit şi 50 de locuri, doar pentru munca în câmp, din care: un şofer de autobuz pentru transportul muncitorilor la locul de muncă (categoria D şi atestat), doi şoferi de camion pentru transportul fructelor din câmp la depozit (categoria C + E şi atestat) și doi tractoristi.

Pentru cei interesaţi, nu este nevoie să cunoască o limbă străină.

Salariul oferit este de  6,25 euro brut/oră pentru lucrul în câmp şi 5,96 euro brut/ora pentru lucrul în fabrică.

De reţinut că transportul dus-întors în Spania se plăteşte de către muncitori.

Pentru locuinţă (utilităţi) şi alte cheltuieli, se reține 10% din salariu în primul an şi 5% din salariu în al doilea an. Locuinţele au zona comună de spălătorie şi bucătării. Familiile vor locui în camere separate. Se primeşte set complet de lenjerie de pat şi echipament de protecţie individual (în cazul pierderii acestuia, se plăteşte).

Contractul de muncă se semnează în Spania (după înscrierea în sistemul de securitate socială-obţinere NIE). Durata contractului este aprilie - septembrie 2018, cu posibilitate de prelungire până în luna noiembrie.

Persoanele cu domiciliul în județul Caras-Severin, care corespund cerinţelor posturilor oferite, trebuie să se adreseze consilierului EURES din cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Caras-Severin, care poate fi contactat la sediul AJOFM Caraş-Severin din Reşiţa, Strada Traian Lalescu nr. 17 sau la telefon 0255/212160, pentru a fi înregistrate în baza de date pentru muncă în strainatate.

Înscrierea în baza de date pentru munca în străinătate se realizează pe baza urmatoarelor documente: cererea tip (se completează la sediul Agenţiei), copie act identitate, CV, adeverinţă medicală "Apt pentru muncă".

Termenul limita pentru depunerea dosarelor este 31 martie.

Pentru ocuparea acestor posture, se va organiza o selecţie, data şi locaţia acesteia urmând a se comunica la o dată ulterioară.

Powered by Jasper Roberts - Blog