Menu

Articol

0 Comentariu

Ce mică e lumea! Donald Trump, în vizită la expoziţia lui Silviu Oravitzan din Ciclova Montană!

Astăzi, după ce americanii l-au ales pe preşedinte pe controvesatul Donal Trump, în dauna… contoversatei Hillary Clinton, internauţii au găsit o legătură între noul preşedinte şi un… orăviţan. Este vorba despre celebrul pictor Silviu Oravitzan, născut în 1941, la Ciclova Montană, sat aparţinător de oraşul Oraviţa, în familia unor învăţători, Iosif Creţu şi Ecaterina Creţu. Şi-a luat supranumele de Orăviţan, devenit Oravitzan, la întâlnirea cu Occidentul. O vreme, şi-a semnat operele cu numele Silviu Creţu-Oravitzan, în fine, devenind cunoscut în varianta simplificată, Silviu Oravitzan.

Silviu Oravitzan este celebru în Europa şi America, nu mai puţin celebru în România, fiind curtat de marile galerii de artă. Recent, în 5 noiembrie, Silviu Oravitzan a deschis o expoziţie la Muzeul Banatului din Timişoara, expoziţia putând fi vizitată şi în aceste zile. Silviu Oravitzan trăieşte în cea mai mare parte a timpului la Timişoara şi la New York, unde are o galerie de artă permanentă, dar, locuinţa şi atelierul său de lucru sunt la Lugoj.

Silviu Oravitzan şi Donald Trump

În spaţiul virtual, a ieşit în evidenţă (astăzi!) o fotografie, remarcată de internauţi şi comentată de aceştia, în care apar, într-un grup, atât Silviu Oravitzan cât şi Donald Trump, cu prilejul unei expoziţii deschise, în anul 2001, la New York, unde a expus şi Oravitzan. Expoziţie a fost vizitată şi de Donald Trump, iar momentul a fost imortalizat în acea fotografie (fotografia a fost postată de o doamnă cu numele de Facebook, Niki Nicol).

E drept că timişorenii l-au şi „confiscat” pe artist, comentând: „Donald Trump apreciază cel puţin un timişan: Silviu Orăviţan”.

Ciclova este centrul lumii!

Silviu Oravitzan a fost, anul trecut, la Reşiţa, pentru prezentarea unui film despre operele sale. Cu acel prilej, artistul ne-a declarat:  

„Ciclova este pentru mine centrul lumii. Eu m-am trezit pe cerurile copilăriei mele cu covoare, cusături... Şi de aici mi-am dat seama că există o geometrie care le cuprinde pe toate. Şi uite că aprofundând aceste simboluri fundamentale pe care le regăseşti în Banat, în special, cu o foarte mare diversitate, acurateţe şi obstinaţie, în toate opregele, cilimurile, cusăturile, care se regăsesc nu numai în Caraş-Severin, ci în toată lunca Timişului, ziceam, aprofundând aceste simboluri, săpând în grădina ta, dai de o apă curată care este bună de băut pentru toată lumea. În grădina ta poţi să desluşeşti mai bine ce este viaţa, ce este tristeţea, ce este bucuria, ce este moartea, ce este iubirea. Apele acestea freatice comunică. Memorând şi rememorând ne dăm seama că semnele acestea sunt valabile peste tot. Sunt solidare cu vestul Europei, sunt solidare cu Sumerul, cu îndepărtata Chină, cu arta precolumbiană şi aşa mai departe. Şi, atunci, uite cum poţi să devii dintr-un loc, şi cu înţelesurile acestui loc, un om universal”

Oravitzan, despre Trump

Cât despre întâlnirea sa cu Donald Trump, Silviu Oravitzan a declarat pentru opiniatimisoarei.ro:

„A fost la expoziţia mea care a fost la New York in 2001, o expoziţie pe care am avut-o la Muzeul de Artă Catolică, atunci când s-a inaugurat muzeul, şi eu am expus într-o sală foarte cuprinzătoare, alături de Salvador Dali. A fost şi el invitat acolo”

„Ca om, mi s-a părut natural, foarte normal, era interesat de ce se întâmpla acolo. De altfel, în board-ul muzeului era şi Hillary Clinton, care nu a fost la vernisaj. Doar Trump a fost. Erau pe vremea aia prieteni” a mai spus pentru opiniatimisoarei.ro Silviu Oravitzan.

Adaugă comentariu nou

Powered by Jasper Roberts - Blog