Menu

Articol

Ce s-a ales de trupa „2 şi jumătate”. Doi oameni care nu-şi mai vorbesc!

Trupa folk, „2 şi jumătate”, din Oţelu Roşu, a fost o trupă celebră în România, la sfârşitul anilor '70, începutul anilor '80 din secolul trecut. Când spunem celebră, nu exagerăm de loc, fiindcă în acei ani, trupa (care îşi scria numele în formula grafică „2+1/2”) alcătuită din doi adulţi şi un copil, fusese integrată în Cenaclul Flacăra, condus de Adrian Păunescu, şi era aplaudată la scenă deschisă în marile oraşe ale ţării, apăruse şi la televizor, iar publicul o cerea pe scenă! În acea vreme, membrii trupei erau: Costel Popa (compoziţie, voce, chitară), copilul Nino Popa (voce, percuţie) şi Tică Petru Stan (voce şi percuţie). Conform lui Costel Popa, în anul 1982, Tică Petru Stan a părăsit trupa, iar „2 şi jumătate” şi-a continuat evoluţia în formula: Costel Popa, Nino Popa şi Emil Berzovan (violă).

În această formulă, „2 şi jumătate” a înregistrat două discuri, însă (poate este o impresie), celebritatea trupei a început să scadă. Cu toate acestea, sub conducerea lui Costel Popa, trupa, reînnoită în diferite formule şi-a continuat activitatea. Cel mai recent CD lansat de „2 şi jumătate” fiind „Cântece pentru Nino”. Fără Nino, pentru că fostul copil, acum, bărbat matur, după o carieră de IT-ist în România, a emigrat în Japonia. Membrii trupei care a înregistrat CD-ul în 2015, sunt: Giorgiana Stăncioni (vioară), Daniela Chiţiga-Popa (flaut), Costel Popa (compoziţie, chitară şi voce).

Nu acceptă să se fotografieze împreună

I-am întâlnit, ieri, pe Tică Petru Stan şi pe Costel Popa, la Casa de Cultură din Oţelu Roşu, fiind invitaţii lui Victor Nafiru la lansarea romanului său „Boschetarii”. Cei doi s-au evitat, nu au stat unul în apropierea celuilalt, iar când le-am solicitat să le fac o fotografie împreună, au refuzat!

Primul cu care am vorbit, a fost Tică Petru Stan, care nu a vrut să fie foarte acid, dar, ne-a dat de înţeles că vina despărţirii trupei îi aparţine lui Costel Popa, care este extrem de orgolios. De fapt, când i-am propus lui Tică Petru Stan să îi fac o fotografie împreună cu Costel Popa, ne-a răspuns: „Eu nu am nimic împotrivă, dar, Costel nu cred că o să vrea!” Tică a renunţat la muzică, este pensionar şi trăieşte foarte retras. „Am grijă de mama, ies din când în când pe Facebook şi mai ascult muzică”, ne-a mărturisit Tică Petru Stan.

Costel Popa a refuzat să vorbească despre cauzele despărţirii, nu a spus niciun cuvânt rău despre Tică Petru Stan, dar, se vedea de la distanţă că este foarte supărat pe acesta. L-am chemat şi pe el lângă Tică, să le fac o fotografie împreună, dar a refuzat categoric.

Supărarea e mare! Nu-şi mai vorbesc!

Câteva cunoştinţe din preajma lui Costel Popa ne-au spus că acesta este foarte supărat fiindcă din cauza „comodităţii” lui Tică Petru Stan, la începutul anilor '80, trupa a ratat o înregistrare la studioruile „Electrecord”. Acela ar fi fost momentul în care trupa s-a despărţit de Tică Petru Stan. Varianta oficială, scrisă pe pagina de Facebok a trupei „2 şi jumătate” nu aminteşte nimic despre acele presupuse tensiuni, doar menţionează despărţirea.

Nu ştim care este adevărul, doar că am întâlnit la Oţelu Roşu doi membrii ai unei trupe folk de legendă, care nu îşi vorbesc, nu se mai privesc! Al treilea, Nino, aşa cum am amintit, locuieşte la capătul lumii, în Japonia.

Spre finalul întâlnirii, Costel Popa a interpretat două piese la chitară şi voce, apoi, ne-a dăruit un CD cu titlul „Cântece pentru Nino”, înregistrat de trupa „2 şi jumătate” în formula Giorgiana Stăncioni (vioară), Daniela Chiţiga-Popa (flaut), Costel Popa (compoziţie, chitară şi voce).

Powered by Jasper Roberts - Blog