Menu

Articol

Comemorare Franz Stürmer la 105 de ani de la naştere

Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin și Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița comemorează astăzi, 3 ianuarie 105 de ani de la nașterea profesorului Franz Stürmer, o personalitate germană marcantă a vieții muzicale reșițene. Născut în 1913 în Moldova Nouă, Franz Stürmer a urmat cursurile gimnaziului real german din Timișoara, studiind mai apoi la conservatorul din Cluj-Napoca. Începând cu 1939 şi până la sfârșitul vieții sale, Franz Stürmer a activat ca profesor de muzică, iar din anul 1963, s-a dedicat școlii de muzică reșițene.

În timpul șederii sale la Timișoara a fost membru al Filarmonicii de Stat (violă), a dirijat mai multe coruri sindicale precum și celebrul cor țărănesc de la Chizătău, cu care a obținut numeroase distincții. Franz Stürmer a compus piese corale pe care le-a interpretat cu corurile conduse de dânsul, de asemenea a prelucrat piese din folclorul german al Banatului Montan.

„Astăzi, corul etniei germane din municipiul Reșița îi poartă cu respect numele. Corul „Franz Stürmer” este apreciat nu numai în Banatul Montan, dar și în alte locuri unde a reprezentat cu cinste cântecul german din regiune, ducând astfel și numele prof. Franz Stürmer mai departe. De asemenea, un moment comemorativ va avea loc în limba germană pe data de 9 ianuarie 2018, când se va aduce aminte și de Alexander Tietz, de la a cărui naștere se vor împlini în acea zi 120 ani“, a declarat Erwin Josef Țigla, preşedintele Forumului Democratic al Germanilor Caraş-Severin.

Powered by Jasper Roberts - Blog