Menu

Articol

Curs festiv, la Universitatea „Eftimie Murgu” Reşiţa, cu poezii de Andrade Bichescu!

La Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa, ieri, în „Aula Magna” a avut loc Cursul fesriv de absolvire al studenţilor care şi-au încheiat studiile de licenţă. Aproape 200 de studenţi, de la cele trei facultăţi ale universităţii, Inginerie şi Management, ştiinţe Economice şi Ştiinţe Sociale, au fost sărbătoriţi, au fost lăudaţi, pe bună dreptate, pentru eforturile şi rezultatele obţinute. Au fost momente solemne, dar şi de bucurie şi împlinire. Suflet sensibil, luat de valul emoţiilor colective, rectorul universităţii, Andrade Bichescu, a mărturisit că s-a frământat cu o seară înainte, ca să transmită studenţilor şi colegilor câteva gânduri speciale, într-un mod original, formulate în versuri. „Câteva versuri inedite, ca să mai ieşim din formalul acestui eveniment şi să ne mai destindem puţin”. Frământările n-au fost în zadar şi rectorul a ţinut un discurs acceptabil, însă, din perspectiva noastră, a citit două poezele, de genul pe care le-ar fi scris Ienăchiţă Văcărescu, pe vremea în care era în clasa a IV-a. Iată versurile citite de către rectorul Andrade Bichescu, de la tribuna Cursului Festiv:

Gânduri la absolvire

       din perspectiva absolvenţilor

                         de Andrade Bichescu

Astăzi sună goarna mare
Căci la UEM e adunare
Şi nu vrem să protestăm,
După cum unii credeam,
Ci vrem să ne bucurăm,
Absolvirea s-o marcăm!
 
Astăzi la Universitate
E o zi mare, frate!
În loc să stăm cu burţile la soare,
Noi pregătim examenul cel mare!
Că, doar, de aia am venit la şcoală,
După un ciclu de licenţă,
Foaia să nu o dăm goală!
 
N-a fost uşor,
Dar, pot să spun că n-a fost nici greu,
A fost plăcut, căci am avut mereu
Cu cine să mai schimb o vorbă bună,
Indiferent c-a fost prof, coleg sau cineva din bătătură.
 
A fost frumos în fiecare clipă,
Chiar dacă îi mai supăram pe profi,
Ei nu-mi purtau pică!
Aşa-i normal, când omul are carte,
De aia am venit la facultate,
Ca să am şi eu parte de carte.
 
Şi, iată c-am ajuns şi la momentul,
În care despărţirea ne-a ajuns,
Iar anii ce i-am petrecut la şcoală
Ne întrebăm dacă au fost îndeajuns!

 

Gânduri la absolvire

     din perspectiva profesorilor

                         de Andrade Bichescu

Acum, când viaţa vă arată o nouă cale,
Pe care nu puteţi să o zăriţi,
Aţi face bine să priviţi în zare,
Şi să visaţi la ce veţi vrea să deveniţi!

După citirea versurilor, în Aula universităţii s-a lăsat o linişte adâncă. După ce Andrade Bichescu a precizat că asta a fost ce voia să spună, au izbucnit şi aplauzele. Iar moderatorul evenimentului, conf. univ. dr. Lavinia Popp, s-a simţit datoare să spună că: „A fost o poezie minunată! Vă mulţumim pentru această încercare foarte reuşită!”, fără să precizeze care a fost poezia minunată, aşa că am rămas uşor nedumeriţi.

Ar mai fi de precizat că, asist. univ. dr. Alina Stancovici a prezentat Cursul Festiv cu tema, „Fericirea şi dreptul la fericire”, o meditaţie extrem de interesantă, temeinic argumentată, despre sensul şi percepţia fericirii în societate. Apoi, studenţii absolvenţi au predat „Cheia succesului” colegilor care urmează să intre în anul III de licenţă, studenţii au primit diplomele de absolvire, şi-au aruncat tocile în aer şi au mai cântat o dată „Gaudeamus igitur”, imnul academic binecunoscut. Să ne bucurăm, aşadar...

 

Powered by Jasper Roberts - Blog