Menu

Articol

Dacă Reşiţa e atât de frumoasă pe ploaie, pe vreme însorită ţi-e şi frică să te gândeşti!

Ambasadorul Poloniei, în vizită la Reşiţa

Ambasadorul Republicii Polone la Bucureşti, Excelenţa Sa Marcin Wilczek s-a aflat, astăzi, miercuri, 16 mai, într-o vizită oficială în municipiul Reşiţa. ES Marcin Wilczek a fost întâmpinat de către preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu, subprefectul judeţului Caraş-Severin, Cătălin Hogea, de viceprimarul municipiului Reşiţa, Adrian Dacica, şi de preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Caraş-Severin, Petru Buzzi. La Reşiţa, ambasadorul a vorbit cu reprezentanţii oraşului şi judeţului despre experienţa poloneză şi despre problemele similare cu care se confruntă cele două ţări, probleme care, într-o bună măsură, îşi pot găsi răspunsul printr-o strânsă colaborare economică între România şi Polonia. Sub rafalele unei ploi reci şi supărate, ES Marcin Wilczek a vizitat UCM Reşiţa, Muzeul de Locomotive cu Abur şi Muzeul Banatului Montan Reşiţa, iar la muzeul reşiţean ambasadorul polonez şi preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin au dat o declaraţie de presă.

Firmele poloneze sunt interesate de extinderea investiţiilor în România

Preşedintele Consiliului Judeţean, Silviu Hurduzeu, a subliniat legăturile tradiţionale dintre cele două ţări, România şi Polonia, şi a arătat că prin obiectivele vizitate a dorit să arate oaspetelui polonez o parte din patrimoniul industrial, cultural şi istoric al municipiului Reşiţa.

ES Marcin Wilczek a mărturist că a mai fost în vizită, neoficială, în Caraş-Severin, a fost impresionat de frumuseţea şi potenţialul judeţului, de aceea şi-a dorit să revină într-o vizită oficială. Vizita de astăzi a avut loc, în contextul în care tot mai multe firme poloneze se interesază de posibilitatea de a-şi extinde afacerile în ţări atractive din punct de vedere economic. Excelenţa Sa a arătat că în România îşi desfăşoară activitatea aproape 1000 de firme poloneze, cu un capital investit de o jumătate de miliard de euro. După vizita la Reşiţa, ambasadorul a afirmat că va putea să prezinte argumente şi altor investitori polonezi să aibă în vedere municipiul Reşiţa şi judeţul Caraş-Severin.

„Mi-e şi frică să mă gândesc!...”

Referitor la municipiul Reşiţa, ambasadorul polonez a făcut o surprinzătoare şi măgulitoare declaraţie de dragoste adresată oraşului, mărturisind: „Dacă mi-a plăcut atât de mult Reşiţa, văzând-o pe ploaie, aproape că mi-e şi frică să mă gândesc cât de mult mi-ar fi plăcut dacă era soare!”

Lucrurile se întâmplă repede

Excelenţa Sa Marcin Wilczek a mai vorbit despre exodul forţei de muncă din Polonia, exod pe care Guvernul polonez încearcă să îl stopeze prin încurajarea natalităţii, prin creşterea salariilor, acolo unde se poate păstra competitivitatea. Peste 2 milioane de polonezi au emigrat, în ultimii ani, în principal în ţările din Uniunea Europeană, însă, această emigraţie masivă este parţial compensată de stabilirea în Polonia a unei mari comunităţi de ucrainieni, în număr de un milion de oameni. ES Marcin Wilczek a mai subliniat că în aceeaşi măsură în care investitorii polonezi doresc să îşi extindă afacerile în România, este de aşteptat ca şi investitorii români să fie interesaţi de extinderea investiţiilor în Polonia, precum şi în alte ţări europene. „Lucrurile se întâmplă mult mai repede decât avem impresia”, a mai afirmat ambasadorul polonez.

Powered by Jasper Roberts - Blog