Menu

Articol

Devastat de atâta deconcesionare

Cârcotaşii de serviciu jubilează încă din primele zile ale anului. Cică, Viorica Dăncilă a stâlcit din nou limba română când, grăbită să dea lumii de veste cât de bine e la noi a afirmat că România a „devastat“ Franţa, Germania şi Italia în privinţa exporturilor. Mare lucru că, în loc de „devansat“ a spus „devastat“. Poate aşa se zice la ea la Videle: devastat şi atunci de ce trebuie să fim răi cu biata femeie. Pentru o literă în plus sau în minus, atâta tărăboi: că nu ştie să vorbească, că nu cunoaşte sensul cuvintelor, că uită de la mână la gură şi câte şi mai câte. Mulţi citesc şi ascultă, puţin pricep. Aşa că, dă-o înainte, fato, c-o dai bine, cum ar fi spus Moromete!

Cârcotelile astea vin după cele din luna decembrie când băieţii au aştepta-o la cotitură, să scoată porumbelul din gură. Şi l-a scos. Nu unu, nu doi, ci un stol, cu dezacord între subiect şi predicat şi cuvinte care îmbogăţesc dicţionarul limbii române: „Important este să demarăm acest proiect, iar cei 58 de kilometri aferenți tronsoanelor 1 si 2 sunt convinsă că va duce la deconcesionarea traficului“. Că a zis ce a zis, asta e. Şi la urma-urmei să fi, serioşi, totul omul înţelege ce-a vrut să zică doamna Viorica cu „deconcesionarea“ traficului. Adică, să facă în aşa fel ca masinile care vin dintr-un sens să nu se intre pe celălalt sens de mers, iar şoferii să respecte regulile de circulaţie, că o să fie bine şi la vară cald. Cel puţin aşa am înţeles.

Astea ca astea, dar fac mişto de ea şi pentru că, i-a spus omologului său bulgar Boris în loc de Boiko Borisov. Şi ce mare gafă a comis doamna noastră prim-ministru? Parcă Boris ăsta sau Boikov, cum s-o fi numind, o fi ştiind că pe Viorica Dăncilă o cheamă şi Vasilica? Cu siguranţă nu ştie, dar pentru asta nu l-a luat nimeni peste picior în ţara lui. Numai noi ne găsim să-i căutăm greşelile cu lumânarea. Răi oameni, zău aşa.

În definitiv, doamna Viorica este politician şi nu filoloagă. Na, că m-am molipsit şi eu de la alţii. Filologă am vrut să scriu, ca să mă înţelegeţi că nu e simplu să fii bun şi la despărţit cuvinte în silabe, şi să conduci o ţară. Din două una, ori cu burta pe DEX şi gramatică ori în fruntea Guvernului, pentru binele ţării. Viorica-Vasilica Dăncilă a ales. Cel puţin aşa are impresia.

Powered by Jasper Roberts - Blog