Menu

Articol

E-tiketing, noul sistem de taxare pe autobuze, va fi introdus la Reşiţa în luna mai

Noua tehnologie de taxare, şi nu un simplu moft al conducerii TUR Reşiţa, va fi implementată începând cu luna mai a acestui an. Nu ne numărăm printre primele oraşe din ţară care au implementat acest sistem, unele municipii având o vechime de minim şase ani. Conducerea societăţii de transport local a decis ca începând cu luna mai să se poată cumpăra carduri pre-pay şi să fie utilizat sistemul concomitent cu cel vechi. Ce înseamnă acest lucru? Bilete de hârtie vor fi înlocuite cu un sistem de card, numit e-tiketing.

Călătorii vor putea alege între: carduri de tip abonament care este netransmisibil şi care înlocuiesc practic abonamentele actuale şi vor avea aceleaşi tarife şi carduri tip portofel electronic (pre-pay), care înlocuiesc actualele bilete. Astfel, aceste carduri vor putea fi cumpărate din două puncte din oraş, urmând ca ele să poată fi încarcate cu contravaloarea dorită, la alte şapte chioşcuri pe care societatea le va amplasa în municipiu. „Vor exista şapte locaţii în cele mai importante puncte ale oraşului de unde călătorii vor putea să încarce cardurile. Sistemul e-ticketing ne va permite să ţinem o evidenţă sigură a călătoriilor, a traseelor, a intervalelor, iar pe parcurs putem optimiza toată activitatea societăţii. În acest sens, e-ticketingul este sistemul folosit în Europa şi în România“, spune Gelu Ardeleanu, directorul TUR Reşiţa.

Cum funcţionează

Călătorii posesori de astfel de carduri vor fi obligaţi să valideze călătoria la urcarea în mijlocul de transport în comun, indiferent dacă au abonament ori bilet electronic. Verificarea cardurilor se poate face de către controlor fie cu un aparat mobil, care le arată o serie de date, inclusiv ora la care a fost făcută validarea, iar amenda va fi automat înregistrată în momentul în care sistemul a găsit nereguli. Pentru a uşura trecerea de la bilete de hârtie la carduri electronice, cele două modalităţi vor funcţiona în paralel cel mult două luni, timp în care angajaţi ai societăţii de transport vor ajuta călătorii să înţeleagă cum funcţionează e-tiketing.

Tags: 

Powered by Jasper Roberts - Blog