Menu

Articol

Eminescu ziaristul, la Biblioteca Germană din Reşiţa

Autor: 

Eminescu, ziaristul, va fi evocat luni, 21 ianuarie a.c., de la ora 17, la Biblioteca Germană din Reşiţa, în prezenţa lui Erwin Ţigla şi a lui Gheorghe Jurma, poate cel mai avizat ghid în lumea atît de vastă a Geniului. Manifestarea este organizată de Biblioteca Judeţeană “Paul Iorgovici”, la iniţiativa grupului de jurnalişti care a “decretat” anul 2019 drept Anul Presei în Banatul Montan.

Sînt invitaţi să participe jurnalişti, de ieri şi de astăzi, elevi, studenţi, profesori şi toţi cei care doresc să cunoască latura militantă a lui Mihai Eminescu.

În 1880 Eminescu “își defăima țara”, în concepţia politicienilor de azi, așa cum n-a făcut-o nici unul dintre noi. În 12 noiembrie 1880, Eminescu scria: “Pretutindeni, în administraţie, în finanţe, în universităţi, la Academie, în corpurile de selfgovernment, pe jeţurile de miniştri, nu întîlnim, în mare majoritate, decît, iarăşi şi iarăşi, acele fatale fizionomii nespecializate, aceeaşi protoplasmă de postulanţi, de reputaţii uzurpate, care se grămădeşte înainte în toate şi care tratează c-o egală suficienţă toate ramurile administraţiei publice”, scria ziaristul Mihai Eminescu!

Actual? Evident, dar mai ales genial, din postura de istoric al clipei, care înţelegea perfect sinusoida vremurilor ce trec şi ce vin...

Powered by Jasper Roberts - Blog