Menu

Articol

Eveniment editorial la Reşiţa: Daniel Botgros şi încercarea lui de a-l reinventa pe Adam

Daniela Faur, Daniel Botgros şi Constantin Pavel

Ziua a doua a celei de-a XXXIX-a ediții a Convenției Naționale a Cluburilor, Scriitorilor și Creatorilor de Science-Fiction și Fantasy (ROMCON) a continuat sâmbătă la prânz cu lansări de carte. Patru autori de SF, dintre care doi din Reşiţa. Este vorba de cunoscutul om de presă şi scriitor Daniel Botgros şi de tânăra Daniela Faur, stabilită în Timişoara, dar care îşi are rădăcinele în oraşul cu poeţi. Aceasta din urmă este la al doilea volum din ciclul Forţe ale naturii.

Daniel Botgros şi-a lansat romanul „Adam”, apărut în Colecţia Science-Fiction a Editurii Pavcon, Bucureşti. Un roman primit cu entuziasm de critica de specialitate, cu deosebire de editorul Constantin Pavel, prezent în Aula Magna a Universității „Eftimie Murgu” din Reșița, acolo unde a avut loc manifestarea la care cititorii reşiţeni s-au dovedit generoşi într-o zi ca aceasta.

Acţiunea romanului este plasată într-o lume supertehnologizată, într-un viitor îndepărtat, când omenirea e dispărută, fiind înlocuită de fiinţe artificiale care, ce-i drept, uşurează munca şi protejează, dar cărora le lipsesc sentimentele şi emoţiile autentice.

„Lucrarea se încadrează într-un SF de factură hard, unde inventivitatea tehnologică primează asupra manipulărilor lejere ale societății viitoare și asupra exploatării esențialmente literare a subiectelor. Tema romanului este destul de incitantă, dacă ne gândim la faptul că specia umană se află tot mai aproape de lansarea în cursă a inteligențelor artificiale, unii oameni de știință, precum Ray Kurzweil, anticipând un moment când tehnologiile din ce în ce mai sofisticate ale contemporaneității noastre vor putea crea efectiv entitățile raționale cu suport computerizat”, preciza criticul Mircea Oprița.

Manifestarea prestigioasă a fost organizată de ARCASF (Asociația Română a Creatorilor și Autorilor de Science-Fiction și Fantasy) reunind cei mai importanți actori pe plan național din domeniul SF.

Programul ROMCON, unul diversificat, este alcătuit dintr-o serie de conferințe, prelegeri, lansări de carte, concursul de proză și idei „Reșița peste 100 de ani”, expoziții de artă plastică, de grafică, teatru SF, vizionare de film, prezente fiind cu stand propriu și importante edituri care publică SF și fantasy.

Powered by Jasper Roberts - Blog