Menu

Articol

0 Comentariu

Fereastră spre Kandahar la Biblioteca Germană din Reşiţa

Mario Balint

Biblioteca Germană „Alexander Tietz”, din Reşiţa, este gazda unei interesante expoziţii de fotografie, „Fereastră spre Kandahar” semnată de jurnalistul Mario Balint. Interesantă şi surprinzătoare în acelaşi timp, deoarece ne-am fi aşteptat ca Mario Balint să-şi lanseze o carte, să ne povestească despre experienţele consumate pe teatrele de luptă în calitate de corsepondent de război şi mai puţin ne-am fi gândit la o expoziţie de acest gen.

Chiar dacă nu este o premieră pentru cunoscutul ziarist român, expoziţia reprezintă un omagiu adus Armatei Române, militarilor săi aflaţi în misiuni şi în parteneriate în toate punctele fierbinţi ale lumii. Ca atare, vernisajul ei a avut loc în 25 octombrie, de Ziua Armatei.

„Fereastră spre Kandahar” reprezintă mai mult decât o trecere în revistă a unor fotografii (pe care, cu modestie, autorul le numeşte poze) cu imagini surprinse pe pământ afgan, în ultima misiune executată în calitate de corespondent de război. Imagini sugestive, cu civili, cu copii, cu militari şi armament dintr-o lume în care pacea rămâne mereu un deziderat. O lume fabuloasă, după cum o cataloghează autorul, plină de durere, suferinţă, dar şi de speranţă, atât cât poate să-ţi dea un război care nu se mai termină.

Fotografiile lui Mario Balint implică nu doar actul artistic, gazetăresc, ci şi un risc asumat, în condiţiile în care prezenţa fotoreporterului sau a militarilor americani este prost văzută de localnicii care nu înţeleg de ce aceşti străini nu pleacă în ţara lor.

Expoziţia „Fereastră spre Kandahar” este un îndemn la meditaţie într-o lume în care radicalismul religios este tot mai evident.

Powered by Jasper Roberts - Blog