Menu

Articol

Festivalul reşiţean de teatru s-a deschis cu un spectacol coregrafic impresionant!

Festivalul Internaţional de Teatru „Scena ca o stradă” de la Reşiţa, ediţia a 4-a, s-a deschis aseară... în stradă, în faţa Palatului Cultural, cu un spectacol coregrafic impresionant, realizat de Raul Hotcaş, cunoscut coregraf din Baia Mare. Tineri îmbrăcaţi în mantii albe şi machiaţi cu feţe albe, ca personajele corurilor antice, asistaţi de un fel de preot antic, cântând la vioară, au oficiat dansuri ritualice pe un fond muzical sfâşietor şi înălţător totodată. Dansatorii erau înconjuraţi de alţi tineri, tot în mantii albe, care purtau făclii în braţe, luminânt tremurător şi expresiv întreaga atmosferă. O tânără purtând un ciorchine de baloane albe a năvălit în mijlocul grupului de dansatori, parcă prinsă în capcana baloanelor din care încerca să se desprindă, dar nu reuşea. Până la urmă, tânăra s-a eliberat, iar baloanele s-au ridicat spre cer, însoţite de muzica tot mai vibrantă. Atunci, pe cer au explodat focurile de artificii şi s-au înălţat, elegante şi stranii stafii, mari lampioane chinezeşti, în aplauzele sutelor de spectatori. A fost un început bun pentru festivalul reşiţean, destul de bun pentru ca spectatorii să exclame, „N-am mai văzut aşa ceva la Reşiţa!”

După spectacolul coregrafic, publicul a fost invitat în sala Palatului Cultural, pentru a asista la primul spectacol din festival, „Iaacovi şi Leidental”, de Hanoch Levin, traducerea Ada-Maria Ichim, un spectacol de Mihaela Lichiardopol. Scenografia, Geta Medinschi. Muzica, Almasi Gabriel şi Adrian Mardan. Distribuţia: Călin Stanciu jr., Bogdan Spiridon, Alina Ilea.

Despre spectacolul trupei timişorene am mai scris cu ocazia premierei care a avut loc în 16 februarie. Un spectacol foarte bun, jucat apăsat, teatral, un fel de melanj între commedia dell'arte, teatru de revistă şi dramă. Amintim acum şi scenografia, realizată de Geta Medinschi, care a slujit sugestiv şi cu folos desfăşurarea spectacolului.

Programul de astăzi:

Astăzi, luni, 26 februarie, festivalul va continua la Casa de Cultură a Sindicatelor, de la ora 19.00, cu spectacolul „Absolut!”, după Ivan Turbincă, de Ion Creangă, cu Marcel Iureş, o producţie a Teatrului Act Bucureşti.
Regia artistică: Alexandru Dabija

 

Powered by Jasper Roberts - Blog