Menu

Articol

Final de festival la Caransebeş

Autor: 

Duminică, 5 august, s-a încheiat cea de a doua ediţie a manifestării intitulate generic „Caransebeş Festival Film”, care a debutat în data de 30 iulie. În tot acest timp, pe ecranul amenajat în Parcul „Gen. Ioan Dragalina” au rulat o serie de filme româneşti şi străine, Cinematograful „Luna” găzduind, la rândul său, miercuri, 1 august, primul film documentar despre istoria românilor – „Când pământul vorbeşte”.

În cadrul aceleiaşi manifestări, sâmbătă, 4 august, la Galeria de Artă „Corneliu Baba” a Casei de Cultură „George Suru” din municipiu s-a desfăşurat Simpozionul intitulat „100 de ani de cinematografie românească”. Manifestarea a debutat cu proiectarea documentarului „Un secol de film românesc”, o producţie prezentată în anul 2014 la Cinemateca din Lisabona. „În capitala Portugaliei a fost atunci o manifestare intitulată «Luna filmului românesc», asociaţiile cineaştilor de la noi întâlnindu-se pentru a hotărî ce filme reprezentative din cei 100 de ani de cinematografie românească să trimită, oprindu-se la un număr de 25 de pelicule, ale celor mai importanţi regizori. Producţia vizionată azi conţine filmografia fiecăruia dintre cei 25 de regizori, care, individual, a avut patru minute de prezentare, cu secvenţe din cel mai renumit film al său. E un omagiu adus celor 100 de ani scurşi de la primul film de lungmetraj românesc, «Independenţa României», realizat în 1912”, a spus directorul Casei de cultură, Ioan Cojocariu.

Directorul artistic al festivalului, regizorul Ioan Cărmăzan, a vorbit despre faptul că 100 de ani de cinematografie românească au trecut foarte repede. „Un veac de cinema înseamnă un bilanţ, documentarul pe care l-aţi vizionat conţine două sau trei filme făcute în libertate, restul fiind realizate în perioada comunismului, mai puţin cele ale tinerei generaţii. Filmele rezistă, stau în picioare, spre cinstea regizorilor, care, deşi puşi sub lupa comunismului şi a vremurilor pe care le-au trăit, au reuşit să facă nişte filme care să dureze, care să traverseze timpul. Ele toate sunt reprezentative şi toate au un anume grad de responsabilitate a regizorului, şi în acelaşi timp sunt nişte filme care reprezintă aceşti 100 de ani de cinematografie românească”, a spus Ioan Cărmăzan.

Despre festivalul care s-a încheiat duminică ne-a vorbit din nou Ioan Cărmăzan. „Suntem la cea de a doua ediţie, iar lucrurile, zic eu, au intrat în normal. La ediţia aceasta am diversificat puţin oferta, în sensul că am avut şi un film de desen animat şi două filme străine, pe lângă cele patru româneşti, dintre toate «Despicable Me 3», filmul de desen animat, având, se pare, cel mai mare succes, probabil fiindcă cei mici şi-au adus părinţii în parc, toate scaunele fiind ocupate. Studiem posibilitatea de a face câteva proiecţii de film doar pentru copii, eventual la Casa de cultură. Pentru viitor, selecţia filmelor o vom face împreună, vom încerca să găsim soluţii pentru a aduce în fiecare an producţii care să trezească interesul publicului”, a spus directorul artistic al festivalului.

Powered by Jasper Roberts - Blog