Menu

Articol

Garda Forestieră este suspectată de GEC Nera că îşi face treaba în dorul lelii

Grupul Ecologic de Colaborare Nera a monitorizat în ultimele  11 luni tăierile de arbori în parcelele situate pe Dealul Cioara şi deasupra caselor de pe strada Murelor  şi în zona Minda, toate situate în imediata apropiere a Municipiului  Reşiţa.

Felul în care s-au executat tăierile, precum şi înformaţiile furnizate de cetăţeni sau apărute în presa locală au dat senzaţia că este vorba tăieri ilegale de arbori.

În acest context, GEC Nera s-a adresat prin scrisoarea  nr. 1317/08.03.2017 Gărzii Forestiere Timişoara şi a cerut un punct de vedere în legătură cu legalitatea acestor tăieri.

„În răspunsul furnizat de  Garda Forestieră Timişoara prin scrisoarea nr.2026/03.04.2016 (??) se afirmă că în toate cazurile sesizate a fost vorba de tăieri ilegale de arbori motiv pentru care au fost aplicate amenzi operatorilor care au exploatat lemn în parchetele deschise în aceste zone. GEC Nera consideră că cuantumul mic al amenzilor aplicate, atât în cazul tăierilor de arbori din pădurile situate în imediata apropiere a Municipiului  Reşiţa cât şi din alte părţi ale judeţului Caraş–Severin, nu reprezintă o modalitate de stopare a acestor fenomene iar acestea pot fi diminuate şi stopate prin intensificarea controalelor efectuate de autorităţile direct responsabile”, se artată într-un comunicat al ONG-ului din Oraviţa.

În acest context,  prin scrisoarea nr 1412/31.05.2017 GEC Nera a cerut  în baza Legii 544/2001  Gărzii Forestiere Timişoara un supliment de răspuns prin care s-a solicitat copii după notele de constatare din anii 2016 şi 2017 pentru controlul efectuat referitor la tăierea arborilor în zonele precizate în scrisoarea iniţială.

La această solicitare Garda Forestieră Timişoara nu a oferit un răspuns în termen legal.

„Faţă de cele prezentate, solicităm public Ministerului Apelor şi Pădurilor şi Ministerului Mediului verificarea în comun a modului de exercitare a autorităţii de control a tăierilor de arbori  în judeţele Caraş-Severin şi Mehedinţi, în special în cazul tăierilor de arbori din pădurile situate în imediata apropiere a Municipiului  Reşiţa precum  şi în interiorul parcurilor naţionale Semenic-Cheile Caraşului şi Domogled–Valea Cernei”, se mai spune în comunicatul GEC Nera.

Powered by Jasper Roberts - Blog