Menu

Articol

Grevă pe apucate şi pe sărite, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa

Peste 75.000 de angajaţi din sistemul de sănătate erau aşteptaţi astăzi la greva generală declanşată de Sindicatul „Sanitas”. Potrivit liderilor sindicali, urma ca doar o treime din personal să asigure asistenţa în regim de urgenţă.

La Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa ne aşteptam ca protestatarii să-i întâmpine pe pacienţi chiar de la intrarea pe poarta unităţii medicale. În realitate, la intrarea în spital, în jurul orei 8,15, la parterul acestuia, am dat peste cel mult de angajaţi nemulţumiţi, iar la plecare, 30 de minute mai târziu, am întâlnit patru muncitori la poartă, care protestau...stând de vorbă între ei. Doar pancarta de la intrare ne atrăgea atenţia asupra acţiunii sindicale de astăzi.

Liderul Sindicatului „Sanitas” din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa, Maria Galescu, ne-a lămurit în privinţa participării reduse: „Dimineaţa lucrează 30 la sută din personalul medical, iar unele secţii funcţionează în regim de avarie. În plus, noi suntem spital de urgenţă, iar din acest motiv nu putem întrerupe în totalitate activitatea.”

Revendicările principale se referă la extinderea contractului colectiv de muncă la nivelul sectorului „Sănătate. Activităţi veterinare”, corectarea discriminărilor şi inechităţilor salariale produse de OUG 20/2016 şi OUG 43/2016 şi la promovarea unei legi a salarizării specifice sectorului sanitar şi de asistenţă socială, pornind de la principiile şi coeficienţii Legii 284/2010.
Totodată, sindicaliştii solicită includerea în anexele OUG a tuturor categoriilor de personal omise, respectiv: asistenţa socială, unităţile medico-sociale, creşele şi personalul TESA, calcularea sporurilor şi a altor drepturi la salariul de bază actual şi nu la cel din 2009 şi reaşezarea valorică a salariilor pentru unităţile clinice şi neclinice.

Powered by Jasper Roberts - Blog