Menu

Articol

0 Comentariu

Hristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând

Aşa a răsunat această veste mare în sute de lăcaşe de cult din Banatul de Munte. Zeci de mii de credincioși întru biserica Domnului s-au adunat laolaltă, să asculte cântările de slavă și îndemnul preoților de a lua lumină din Lumina cea Sfântă adusă și în acest an de la Ierusalim.

Pentru toți creștinii, Paștele este cea mai mare sărbătoare religioasă, una a bucuriei pentru că vestește tuturor Învierea Mântuitorului. În noaptea cea mai luminată din an, preoții au împărțit lumina, primită cu bucurie de toți cei adunați în pofida frigului și chiar a ploii. Apoi, din pragul casei  Domnului aceștia au anunțat  și vestea cea mare :„Hristos a înviat!”, iar mulțimea cuprinsă de emoție a răspuns într-un glas: „Adevărat a înviat”.

Peste 2.000 de credincioși au venit în azi-noapte la Biserica „Schimbarea la Față” din cartierul reșițean Lunca Bârzavei, pentru a asculta Sfânta Evangheile și a lua lumină. Dacă până la miezul nopții oamenii își deschiseseră umbrelele pentru a se feri de ploaie, în momentul în care preoții au ieșit din biserică să împartă Lumina Sfântă, ca prin minune, deasupra lor nu a mai căzut nici un strop din înaltul cerului.

Toți cei prezenți au pornit în tradiționala procesiune pe Bulevardul Republici, strada ce duce la spital, apoi au revenit pe platoul din fața lăcașului de cult. Cei mai credincioși dintre enoriași au rămas să asculte slujba, însă cei mai mulţi s-a îndreptat spre case cu lumânări și candele aprinse, nerăbdători să ciocnească ouă roşii, să guste din pasca, drobul şi friptura de miel ori să soarbă un pahar cu vin, simboluri culinare ale acestei mari sărbători spirituale.

Adaugă comentariu nou

Powered by Jasper Roberts - Blog