Menu

Articol

Întâlnire frăţească, româno-chineză, în Caraş-Severin. Chinezii sunt impresionaţi!

Ambasadorul Republicii Populare Chineze Excelenţa Sa XU Feihong s-a aflat, astăzi, în vizită, în judeţul Caraş-Severin şi la Reşiţa, la invitaţia Camerei Bilaterale de Comerţ şi Industrie România-China Filiala Caraş-Severin. Delegaţia Chineză a vizitat oraşul Oţelu Roşu şi combinatul siderurgic din oraşul de pe Bistra, precum şi UCM Reşiţa.

Concluziile întâlnirilor au fost prezentate într-o conferinţă de presă susţinută de către ambasadorul XU Feihong şi de preşedintele Camerei Bilaterale de Comerţ şi Industrie România-China Filiala Caraş-Severin, Gheorghe Filipescu.

Filipescu a învăţat de la chinezi!

Preşedintele Filipescu şi-a adus aminte cu nostalgie de vremurile în care UCM Reşiţa exporta motoare de tracţiune feroviară şi motoare electrice în China. Au fost relaţii „care au început fulminant”, a zis Filipescu, au fost vremurile prieteniei frăţeşti româno-chineze, care, din păcate au suferit un regres, dar, îl roagă pe domnul ambasador ca, împreună, să reînvie excepţionala colaborare româno-chineză. Filipescu a mai spus că, pe vremuri, la UCM Reşiţa, a avut privilegiul să lucreze cu chinezii. De la ei a învăţat să fie exigent mai întâi cu sine însuşi, abia apoi cu alţii. Lucrul acesta chinezesc s-ar putea să-i fi adus şi necazuri, dar, la vârsta actuală Filipescu nu mai are de gând să se schimbe; rămâne tot aşa, exigent cu sine!

Păcat că firmele chinezeşti încă nu ne cunosc potenţialul!

Excelenţa sa, XU Feihong, s-a arătat încântat de potenţialul economic şi turistic al judeţului, spunând că cele două fabrici vizitate l-au impresionat profund. „Aveţi marmură, aveţi lemn, aveţi un potenţial turistic extraordinar!”, a zis ambasadorul. Din păcate firmele chinezeşti nu cunosc acest potenţial, aşa că deocamdată nu s-au arătat interesate să vină în judeţ, dar, pe măsură ce vor afla, vor veni. Trebuie făcute eforturi.

La Oţelu Roşu, ambasadorul chinez (venit în vizită cu soţia) s-a întâlnit cu primarul Luca Mălăiescu, iar la Reşiţa, a avut o întâlnire cu preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu, cu prefectul judeţului, Florenţa Albu, şi cu primarul Reşiţei, Ioan Popa.

Powered by Jasper Roberts - Blog