Menu

Articol

Kirchweich la Văliug

Duminică, 30 septembrie, în comuna Văliug, de la poale de Semenic, va avea loc sărbătoarea Bisericii Romano-Catolice, Kirchweich, ruga satului în variantă germană. Conform tradiţiei de Kirchweich, germanii din Văliug organizează un alai pe străzile comunei, ridică „Pomul Belşugului” şi organizează un bal în costume tradiţionale şvăbeşti.

„Consacrată, la 23 octombrie 1861, de episcopul Alexandru Bonnaz, aşezată sub protecția Sf. Francisc de Assisi ocrotitorul întregii comunități, biserica ridicată în stil neo-gotic adună, an de an, în ultima duminică a lunii septembrie creştini, indiferent de confesiune, într-o sărbătoare a spiritualității, a toleranței, a bunei convieţuiri şi a înţelegerii, repere în fapt definitorii pentru comunitatea bănățeană, în general şi pentru cea a Banatului de Munte, în special”, scrie Camelia Duca, directoarea Societăţii pentru Cultură METARSIS, despre sărbătoarea din Văliug.

„În Anul Centenarului, 2018, an în care celebrăm 300 de ani de la Prima Colonizare a Banatului (Carolină) şi cu germani, sărbătorim şi cel de-al 157 - lea Kirchweih de la Văliug (Franzdorf)”, mai precizează Camelia Duca.

PROGRAM:

– 13:30 program susținut de fanfara Bergwerkskapelle din Steierdorf

– 14:00 paradă cu fanfara și ridicarea pomului de Kirchweih

– 15:00 sfântă liturghie de Hram

– 16:00 program de dansuri populare germane susținut de formații din Tirol și Reșița ale Forumului Democratic al Germailor din județul Caraș-Severin.

Evenimentul este organizat de Societatea pentru Cultură METARSIS, Primăria Văliug şi Forumul Democratic al Germanilor din Banatul Montan.

 

Powered by Jasper Roberts - Blog