Menu

Articol

La Caransebeş, clopoțelul n-a mai avut răbdare cu elevii

Autor: 

La fel ca în 2017, şi anul acesta şcoala s-a grăbit să ia locul vacanţei, care s-a văzut nevoită să-i părăsească pe elevi cu aproape o săptămână mai repede decât erau aceştia obişnuiţi. Şi, tot la fel ca şi în anul precedent, primarul Felix Borcean a participat la festivităţile de deschidere a anului şcolar în principalele unităţi de învăţământ din Caransebeş, el fiind însoţit de viceprimarul Marius Isac, city-managerul Andrei Ungur şi de consilieri locali.

După ce le-a spus bun-venit copiilor, părinţilor, precum şi invitaţilor, Mărioara Iova, directoarea Liceului Tehnologic „Decebal”, a urat tuturor un nou an şcolar liniştit, plin de prosperitate, un an şcolar în care elevii să conştientizeze că un om fără educaţie este ca un pom fără roade. Primarul municipiului şi-a exprimat bucuria de a se afla la această şcoală, care deschide întotdeauna seria de manifestări dedicate începerii anului şcolar, locul de suflet în care el însuşi a absolvit primele opt clase şi unde învaţă, în prezent, şi fiul său.

La festivitatea găzduită de Colegiul Naţional „C.D. Loga” a fost prezent, în calitate neoficială, ci doar ca simplu părinte, şi Silviu Hurduzeu, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin. „Am ales ca şi fiul meu să urmeze cursurile la acest liceu de prestigiu din municipiu, din mai multe motive. Îmi aduc aminte că, în urmă cu 38 de ani, eram în aceeaşi curte, având aceleaşi emoţii ca şi copiii care păşesc azi pentru prima dată peste pragul acestei şcoli. Este unul dintre cele două licee de tradiţie din Caransebeş, alături de Colegiul Naţional «Traian Doda», două instituţii care, de-a lungul timpului, au dăinuit nu numai datorită clădirilor care au găzduit cursurile, ci în primul rând datorită profesorilor care au predat aici, datorită calităţii actului de învăţământ. Pe lângă toate acestea, şcolile dăinuie şi prin elevii care învaţă în ele. Acest liceu a dat un prim-ministru al României, ceea ce nu este puţin lucru, iar eu vă doresc tuturor elevilor acestei şcoli să ajungeţi primari, parlamentari, prim-miniştri, miniştri, preşedinţi de consilii judeţene, pentru că sunt convins că dascălii care predau astăzi, aici, sunt la acelaşi nivel cu profesorii pe care i-am avut eu în clasele I-VIII. Vă doresc tuturor să aveţi parte de un an şcolar de nota 10!”, a spus Silviu Hurduzeu.

La Liceul Tehnologic „Dacia”, directorul Florin Bogdea le-a vorbit elevilor despre faptul că anul şcolar nu începe întâmplător în luna septembrie, deoarece tot acum începe şi anul bisericesc, iar în concepţia iudaică Dumnezeu a creat lumea în septembrie. Elevilor de la Liceul Tehnologic „Dacia”, primarul municipiului le-a transmis, la rândul lui, câteva sfaturi. „Să fiţi la fel de energici ca în prima zi, să fiţi la fel de vioi! Să încercaţi să vă specializaţi cât mai bine într-o meserie, pentru că societatea noastră are nevoie de oameni bine pregătiţi. Lăsaţi gândurile de a pleca afară, acesta este un alt mesaj pe care vi-l transmit, ci rămâneţi aici, alături de noi, pentru că voi sunteţi viitorul acestei ţări, şi împreună cu voi, toţi cei de aici trebuie să-l clădim. Altfel, România se va stinge treptat, treptat. Vă rog să vă gândiţi bine la ceea ce vă spun, să fiţi atenţi pe parcursul anilor de şcoală pe care-i aveţi înainte, să vă ascultaţi profesorii, să vă onoraţi părinţii şi să fiţi cei mai buni!”, a spus Felix Borcean.

Edilul municipiului a mai participat la festivităţile care au avut loc la Colegiul Naţional „Traian Doda”, acolo unde au fost prezenţi şi Silviu Hurduzeu şi Codruţa Cristescu, inspector şcolar general-adjunct al ISJ Caraş-Severin, la Liceul Tehnologic „Trandafir Cocârlă”, precum şi la Seminarul Teologic „Ioan Popasu” şi la Şcoala Postliceală de Asistente „Banatul”.

Reprezentanţii administraţiei locale s-au deplasat apoi la Aeroportul din Caransebeş, acolo unde şi-a deschis porţile şi Liceul Tehnologic „Max Ausnit”. „Ziua de astăzi consfinţeşte ceea ce am spus cu aproape trei luni în urmă, şi anume că dorim să punem Caransebeşul din nou pe harta aeronautică a României, a spus Gabriel Olariu, administratorul SC Oneiric Solution, firma care a investit în acest proiect. Aceasta este obligaţia şi datoria noastră, iar societatea Oneiric Solution, care şi-a asumat rolul de a începe investiţiile pe aeroport, demarează acest proces cu Liceul Tehnologic «Max Ausnit», care va produce cei mai buni şi cei mai căutaţi tehnicieni mecanici de aviaţie din întreaga lume. Acesta este scopul, visul nostru, şi, împreună cu cadrele didactice de aici, ingineri, maiştri şi specialişti în domeniul aviaţiei, ne vom asigura că vom forma aici aceste cadre”.

Primarul Felix Borcean a subliniat importanţa evenimentului, unul istoric pentru Caransebeş şi pentru Caraş-Severin – deschiderea primului liceu privat din judeţ.

După cuvântul de bun-venit adresat de Ionela Olariu, directoarea Liceului Tehnologic „Max Ausnit”, a vorbit Diana Dumitrache, preşedinta Asociaţiei Aeronautice Române, care şi-a exprimat încrederea ca acest proiect este unul de viitor, subliniind că el este unic la nivel naţional.

Tags: 

Powered by Jasper Roberts - Blog