Menu

Articol

0 Comentariu

La Teatrul de Vest Reşiţa ar fi bine,… dacă n-ar fi „nişte dificultăţi”

Autor: 

Managerul interimar al Teatrului de Vest Reşiţa, Marius Tudor, astăzi, într-o conferinţă de presă, a anunţat „cu bucurie” deschiderea stagiunii teatrului reşiţean, duminică, 10 septembrie, exprimându-şi speranţa că publicul spectator va primi cu aceeaşi bucurie „spectacolele pentru care conducerea teatrului a optat”. Duminică, la matineu, de la ora 11.00, pe scena Palatului Cultural se va juca spectacolul pentru copii, „Croitoraşul cel viteaz”, de Fraţii Grimm, în regia artistică a lui Dan Mirea, iar seara, de la ora 19.00, va fi prezentată tragicomedia „Hipnotizatorul”, de Vasilly Sigarev, un spectacol de Valeriu Andriuţă, care semnează atât regia, cât şi scenografia, costumele, muzica şi luminile. La conferinţa de presă a fost prezent şi directorul artistic la Teatrului de Vest, Dan Mirea.

„Sunt nişte dificultăţi, dar nu sunt de nedepăşit!”

Faptul că Teatrul de Vest Reşiţa îşi începe stagiunea cu reluarea unor spectacole şi nu prezintă o premieră, ca de obicei, se datorează unor dificultăţi financiare, dar care, în opinia managerului interimar, Marius Tudor, aceste pot fi depăşite.

„Da, sunt nişte dificultăţi, dar nu sunt de nedepăşit. Ne-am confruntat cu nişte dificultăţi, dar lucrurile încep să se aşeze pe făgaş şi vom continua activitatea normal. Vom încerca să-i bucurăm pe reşiţeni cu spectacolele pe care le-am montat în trecut. „Croitoraşul cel viteaz” este o reluare, într-adevăr, din anul 2009, e un spectacol care a avut succes şi cred că va avea succes în continuare (...) Cât ţine mandatul meu, până în noiembrie, nu ştiu dacă vom reuşi să aducem o premieră. Dar, probabil, pe viitor… Intenţii sunt, numai să le şi putem concretiza”, a spus Marius Tudor.

Marius Tudor a mai arătat că o altă dificultate în funcţionarea teatrului o reprezintă faptul că echipa tehnică a teatrului, care nu este angajată la teatru, ci la o firmă ce are contract de servicii cu teatrul, nu şi-a primit salariul de câteva luni. Dar, reprezentanţii Consiliului Jueţean Caraş-Severin au promis că vor rezolva această problemă, până cel târziu în luna octombrie, anul acesta.

Teatrul in Reşiţa merge la Oradea, în concurs

Directorul artistic al Teatrului de Vest Reşiţa, Dan Mirea, a vorbit despre participarea teatrului reşiţean la Festivalul Internaţional de Teatru de la Oradea, unde Teatrul de Vest a fost invitat în concurs şi va prezenta spectacolul „Migraaaaanţi”, de Matei Vişniec, în regia lui Ovidiu Caiţa, în data de 27 septembrie, de la ora 18.00, în sala Arcadia. Mirea a amintit că invitaţia vine din partea directorului Teatrului „Regina Maria” din Oradea, Daniel Vulcu, acesta fiind prezent anul acesta, în luna februarie, la Festivalul Internaţional de Teatru „Scena ca o stradă” de la Reşiţa. Astfel, ca urmare a aprecierii directorului orădean şi a unui critic de teatru din Oradea faţă de festivalul de la Reşiţa şi faţă de reprezentaţia trupei reşiţene, „lucrurile s-au legat şi Teatrul de Vest Reşiţa a fost selectat la un festival de teatru de mare prestigiu”.

Va mai fi festival de teatru la Reşiţa?

În ceea ce priveşte Festivalul Internaţional de Teatru „Scena ca o stradă”, care a parcurs trei ediţii, Dan Mirea a spus că îşi doreşte ca acesta să continue, având în vedere că festivalul a crescut an de an, iar publicul spectator şi critica de specialitate au avut aprecieri pozitive despre eveniment. De altfel, festivalul a reprezentat monentul unic în care Teatrul de Vest Reşiţa a intrat în atenţia presei din ţară, nu numai a presei locale.

„Din punctul meu de vedere, continuarea Festivalului Internaţional „Scena ca o stradă” de la Reşiţa este unul din lucrurile pe care le doresc cel mai mult, din perspectivă profesională. Rămâne de văzut dacă teatrul reşiţean are şi capacitatea financiară să mai organizeze cea de-a patra ediţie şi dacă noul manager al teatrului va îmbrăţişa această idee. Ar fi mai mult decât onorabil să continue acest festival, întrucât a căpătat notorietate, s-a vorbit nu numai în Reşiţa despre teatrul reşiţean, s-a vorbit în ţară, s-a vorbit în străinătate. Cea mai recentă ediţie a festivalului a confirmat că teatrul reşiţean şi-a câştigat un loc pe harta culturală a teatrelor din România”, a spus Dan Mirea.

Braţe deschise şi multă căldură

Cei doi reprezentanţi ai conducerii Teatrului de Vest Reşiţa şi-au exprimat speranţa că perioada de interimat al managementului se va încheia cât de curând, iar dacă, în urma concursului pentru ocuparea postului de manager, care tocmai se află în desfăşurare, la teatru va veni un nou manger, acesta este aştepat cu braţele deschise şi „într-o atmosferă caldă”.

PROGRAM - duminică, 10 septembrie

ora 11.00: spectacolul pentru copii, CROITORAŞUL CEL VITEAZ, de Fraţii Grimm, regia artistică Dan Mirea
Distribuţia: Marius Tudor, Mihaela Theodora Winter, Ana-Maria Cizler, Florin Ruicu, Sorin Fruntelată, Florin Ibraşi. 
 
Ora 19.00: spectacolul „HIPNOTIZATORUL”, de Vasilly Sigarev, traducerea de Valeriu Andriuţă. Un spectacol de Valeriu Andriuţă.
Textul lui Sigarev, tradus şi adaptat de Valeriu Andriuţă, în viziunea regizorală a lui Andriuţă propune spectatorului român o lume cunoscută, cu oameni loviţi de efectele tranziţiei postcomuniste, oameni amărâţi, sărmani, ce cară pe umeri şi în suflete tot felul de frustrări şi defecte. Aceasta ar fi atmosfera socială în care se mişcă personajele, însă, înainte de a fi o radiografie a societăţii, „Hipnotizatorul” este un spectacol al comediei umane.
Distribuţia: Roxana Olşanschi, Florin Ruicu, Marius Tudor.

 

Adaugă comentariu nou

Powered by Jasper Roberts - Blog