Menu

Articol

Lungul drum al unui amendament legislativ de la Senat, la Camera Deputaţilor

La începutul lunii octombrie 2017, senatorii au votat propunerea legislativă iniţiată de Marcel Vela, pentru modificarea și completarea Legii nr. 236/2010, privind sistemul unitar de pensii publice. Amendamentul dă posibilitatea ca locuitorii din şase localităţi din Caraş-Severin să se  pensioneze cu doi ani mai devreme.

Propunerea legislativa vizează modificarea alin.(5) al art. 65 din lege, în sensul includerii în categoria persoanelor care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizare, şi a persoanelor care au locuit cel puţin 30 de ani în zone afectate de poluare - zone miniere sau centre siderurgice, cât şi pe o rază de 8 km faţă de aceste localităţi. De precizat că nu este vorba doar de persoanele care au lucrat în aceste locuri, ci şi de cei care au alte meserii precum: profesorii, medicii, lucrătorii în comerţ ori preoţii.

Iniţial, propunerea legislativă avea în vedere doar anumite zone de extracţie şi prelucrare a minereurilor feroase şi neferoase din judeţele Hunedoara, Alba, Maramureş, Sibiu şi Gorj. Senatorul PNL de Caraş-Severin a propus un amendament care a fost votat cu majoritate de voturi, datorită căruia au fost trecute în lista localităților care beneficiază de această măsură șase localităţi din judeţul nostru. Este vorba de: Reșita, Oțelu Roșu, Anina, Moldova Nouă, Armeniș și Ciudanovița. „Legea urmează să fie transmisă pentru analiză și dezbateri și la Camera Deputaților şi am convingerea că va trece”, mărturisea la vremea respectivă Marcel Vela.

De atunci au trecut aproape jumătate an şi amendamentul încă nu a ajuns în Comisia de Muncă a Camerei Deputaţilor, iar de acolo în plenul Camerei pentru dezbateri şi aprobare.

Până acum, şi alţi parlamentari au depus amendamente asemănătoare vizând locuitori din oraşe, precum: Tg. Mureş, Slatina, Turnu Măgurele, Rm. Vâlcea, Bacău, Oneşti, Făgăraş şi Victoria, dar de fiecare date ele au căzut la votul din Camera Deputaţilor.

„Fac un apel la parlamentarii din Caraş-Severin, inclusiv la simpatizantii PSD, să susţină această lege care face un act de dreptate socială, pentru ca necazurile urbane şi problemele de sănătate cauzate de combinatele siderurgice din Reşiţa sau Oţelu Roşu ori exploataţiile miniere de la Anina sau Moldova Nouă, le-au avut de-a lungul timpului”, mai spune senatorul liberal Marcel Vela.

Powered by Jasper Roberts - Blog