Menu

Articol

Marcel Iureş, un vrăjitor! Absolut!

A doua seară de festival la Reşiţa l-a adus, ieri, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor, pe celebrul actor, Marcel Iureş, care a prezentat spectacolul „Absolut”, după Ivan Turbincă, de Ion Creangă, regia Alexandru Dabija. Un spectacol cu un singur personaj, dar ce personaj! Ce actor e omul acesta, care joacă teatru cum respiră! Marcel Iureş, în rolul unui om al străzii, cam beţiv, cam păcătos, dar, în mod clar, ataşat de viaţă şi de bucuriile pe care ţi le poate oferi, a repovestit întâmplările lui Ivan Turbincă, jucând atât rolul soldatului lăsat la vatră, Ivan, cât şi al lui Sfântu' Petru, al lui Dumnezeu, al dracilor, al morţii.

Iureş nu e „un iureş continuu”, e o zi de vară, cu răsărit de soare bucuros, cu răcoarea dimineţii şi cântecul păsărelelor, cu apăsarea căldurii toride, cu plictisul după-amiezei, cu ploaia apăsată în praful străzilor, cu seara înmiresmată, cu apus de soare dramatic! Deci, nu te plictiseşti cu Iureş, pentru că şi plictisul mimat de Iureş este profund, e plin de înţelesuri. Şi fiind el o zi de vară, parcă, nici prea frig nu îţi este cu Iureş, chiar dacă, aseară, în sala de spectacole a Casei de Cultură a fost un frig ca în sala de aşteptare din Halta CFR Câlnic sau Bocşa Montană!

Bine, problema încălzirii Casei de Cultură a fost deja discutată şi o s-o mai discutăm până... la vară! Cultura e mare, iar caloriferele sunt puţine!

Revenind la spectacol, câte înţelesuri în povestea lui Ion Creangă! Ce interesant este să îl redescoperim pe marele Ion Creangă, ale cărui poveşti au straturi de înţelesuri pentru copii, pentru adulţi, pentru... filozofi! A fost o seară de basm în a doua zi de festival, pentru că Marcel Iureş e un vrăjitor ale cărui vrăji par atât de naturale, atât de la îndemână!

Programul de azi:

Astăzi, marţi, 27 februarie, la Casa de Cultură a Sindicatelor, de la ora 19:00 - Teatrul Regina Maria Oradea prezintă, „Scripcarul pe acoperiş” de Joseph Stein. Regia artistică, Korcsmáros György.

Lansarea de carte anunţată pentru astăzi, la ora 18.00, cu Viorel Marineasa şi Robert Şerban, a fost anulată. Scriitorii timişoreni au anunţat că vremea potrivnică îi împiedică să vină la Reşiţa. Scriitorii îşi cer scuze publicului reşiţean.

Powered by Jasper Roberts - Blog