Menu

Articol

Marian Apostol pleacă din nou spre capătul lumii! Duce în rucsac poveştile a 37+1 copii!

Reşiţeanul Marian Apostol pleacă, din nou, în pelerinaj, pe drumul Sfântului Iacob din nordul Spaniei, pe El Camino del Norte, după ce, anul trecut, a împlinit aceeaşi „aventură”, însă pe un traseu diferit, pe El Camino Frances. Anul trecut a parcurs 800 de kilometri în 29 de zile, anul acesta, pe El Camino del Norte, dificultatea sporeşte, lungimea totală a drumului fiind de 900 de kilometri.

Cu avionul, cu autobuzul, pe picioare...

Pelerinul, cu nume parcă predestinat, Apostol, va pleca mâine dimineaţa, în 6 august, cu avionul, de la Timişoara, până la Barcelona, apoi, în noaptea de luni spre marţi, va parcurge, cu autobuzul, drumul de la Barcelona spre nordul Spaniei, la Irún, iar dimineaţa, fără odihnă, îşi va începe drumul spre Santiago de Compostela şi până la Finisterre, în traducere, Capătul Pământului, pe ţărmul oceanului Atlantic.

Pelerina roz-ciclamen!

În această dimineaţă, Marian Apostol a făcut o incursiune până la piaţa de vechituri (Ocsko), din Reşiţa, unde a căutat elemente de echipament, absolut necesare pentru un drum atât de lung şi dificil pe picioare. A şi găsit de cumpărat o lanternă de frunte, nişte sandale rezistente la mers, care ţin piciorul aerisit, pantaloni scurţi, subţiri, şi... o pelerină de culoare ciclamen, adică de un roz intens, ca floarea de fuchsia(!). Evident, orice pelerin are nevoie de o pelerină, nu neapărat ciclamen, dar, important este să fie uşoară şi să acopere bine tot corpul şi rucsacul când plouă. Iar pelerina fuchsia găsită la ocsko îndeplineşte condiţiile de utilitate, ne-a mărturisit Apostol.

Ce este nou în pelerinajul pe El Camino del Norte!

Noutatea pelerinajului pe care îl începe de mâine Marian Apostol, constă în faptul că acesta are un scop caritabil. Iar propunerea pelerinului reşiţean este pe cât de inspirată, pe atât de emoţionantă! Marian şi-a împărţit traseul în 37 de etape pe care le-a botezat cu numele câte unui copil nevoiaş, îngrijit de Fundaţia Humanitas Pro Deo, cu sediul în Reşiţa. Apoi, a invitat lumea să „cumpere” câte o etapă de drum, de fapt, să doneze câte 200 de lei pentru copilul al cărui nume corespunde cu o anumită etapă. Spre exemplu, primele patru etape se numesc, Druşca, Bela, Lau şi Alex.

Până în prezent au fost făcute donaţii pentru 24 de etape, adică pentru 24 de copii.

37 poveşti de viaţă, despre 37 copii!

Dar, străduinţa lui Marian nu s-a oprit aici! El a fost la fundaţie şi a aflat câte ceva semnificativ din viaţa fiecărui copil care dă numele unei porţiuni de drum. Sunt 37 de poveşti interesante, emoţionante, chiar înduioşătoare, despre necazurile, bucuriile, speranţele acestor copii. În general, fiecare copil şi-a prezentat singuri situaţia, însă, pe alocuri, a făcut completări şi directorul centrului social din Reşiţa, doamna Flori (Floarea Nica), pentru mai multă obiectivitate.

Sebi, copilul cu numărul 37+1 !

Un caz extrem de interesant îl prezintă Sebi, un copil care a mărturisit despre sine că a fost învăţat de părinţi să mintă şi să înşele. Că aşa este el şi nu ştie dacă cineva îl va schimba! După mărturisirea şocantă a lui Sebi, acesta a fost împins tot mai în spate pe listă, alţi copii fiind preferaţi pentru a da numele etapelor de drum. Până când, Sebi a rămas în afara listei! Impresionat de situaţia dramatică a lui Sebi, pelerinul Marian Apostol a decis să îl păstreze în poveste, să adauge o etapă imaginară, cu numărul 38, pe care a numit-o Sebi! Pentru Sebi, donaţia de 200 de lei o face Marian Apostol.

Vom reveni cu informaţii de pe drum, precum şi cu poveştile de viaţă ale copiilor care au dat numele unor porţiuni din El Camino del Norte - Spania!

Powered by Jasper Roberts - Blog