Menu

Articol

Mihai Goţiu: „Nimic nu este mai grav decât pierderea de vieţi omeneşti din cauza poluării”

Mihai Goţiu

Veste bună pentru locuitorii din Moldova Nouă şi Clisura Dunării. Senatul României va vota, săptămâna viitoare, modificarea Ordonanței de Urgență nr. 57/2016, astfel încât costurile ecologizării iazului Boșneag – extindere, de la Moldova Nouă, estimate la 8,8 milioane de lei, să poată fi plătite din bugetul stat.

Modificarea Ordonanţei se impune după ce România a fost obligată să suporte costurile acestei ecologizări în urma deciziei Curții de Justiție a Uniunii Europene, din 21 iulie 2016, luată ca urmare a încălcării Directivei 2006/21/CE a Parlamentului European și a Consiliului.

Într-o declaraţie susţinută în plenul Senatului, senatorul USR Mihai Goţiu spunea că România nu a învăţat nimic din experienţa de până acum. „Recent, aici în Senat, sub pretextul unor așa-zise beneficii pentru comunităților locale și pentru o reparare a unor așa-zise inechități făcute celor care au acaparat resursele minerale ale României, a fost votat un proiect de lege prin care se permite dinamitarea ariilor naturale protejate pentru a face loc unor proiecte miniere care au obținut licențe de concesionare înainte de anul 2007. Nici distrugerea celor mai importante resurse ale comunităților locale din acele zone, și nici poluarea nu reprezintă, însă, un beneficiu”, a arătat senatorul USR.

Citând-o pe Karmen Vella, comisarul european pentru Mediu, Goţiu este de părere că nu este ceva mai grav decât pierderea de vieţi omeneşti din cauza poluării, iar protejarea cetăţenilor trebuie să devină principala prioritate şi în statele membre, pentru guverne şi pentru toate ministerele responsabile.

„Nu sancțiunile dispuse de către Comisia Europeană ar trebui să fie cele care să ne motiveze să nu mai continuăm adoptarea unor asemenea legi distructive, ci responsabilitatea față de viața, sănătatea și bunăstarea cetățenilor care ne-au ales să le reprezentăm interesele. Cele 8,8 milioane de lei pe care îi vom plăti, într-un singur caz, pentru ecologizarea prea mult întârziată a unui iaz toxic rămas de pe urma unei exploatări miniere, nu vor compensa cu nimic sănătatea grav afectată și suferința oamenilor care au pătimit din cauza poluării. Și, evident, e o sumă care nu spune nimic despre cheltuielile, de asemenea, publice care s-au făcut (ori ar fi trebuit să fie făcute într-un stat responsabil) din bugetul pentru sănătate”, a susţinut Mihai Goţiu în faţa colegilor senatori.

Pe de altă parte, senatorul a spus că ar fi bucuros dacă s-ar înţelege, până nu e prea târziu, că protecția mediului nu e un lux ori vreun moft ecologist, ci conștientizarea unei probleme reale și responsabilitate pentru sănătatea, bunăstarea și viața cetățenilor acestei țări și a generațiilor viitoare.

„Până nu e prea târziu, e cazul să stopăm măsurile care încarcă factura, și așa uriașă, pe care o vom lăsa moștenire celor care ne vor urma. Sper ca țara copiilor și nepoților noștri să nu fie o uriașă Curte a Miracolelor, în care să se plimbe cu masca de gaze pe față printre imense halde de steril și iazuri cu substanțe toxice. Și sper că aceasta să fie, în cele din urmă, și dorința dumneavoastră”, a mai afirmat, în încheierea declarației, Mihai Goțiu.

Powered by Jasper Roberts - Blog