Menu

Articol

Ministerul Mediului şi Romsilva fac jocuri „pe sub masă” în PN Semenic - Cheile Caraşului?

Activişti GEC Nera Oraviţa continuă disputa cu structurile RNP Romsilva din Caraş-Severin, pe tema Proiectul planului de Management (PM) al Parcului Naţional Semenic Cheile – Caraşului. Documentul se află în dezbatere la Agenţia Naţionala pentru Protecţia Mediului care urmează să-l promoveze  la Ministerul Mediului pentru aprobare. Doar când acest document va avea la bază un ordin de ministru pentru aprobare ,el va avea un caracter obligatoriu inclusiv pentru RNP Romsilva, susţin cei de la GEC Nera.

„Pana atunci, însă, amenajamentul silvic pe 2018 , respectiv structurile RNP Romsilva din jud . Caraş - Severin par a nu ţine seama de existenţa acestui document, dovada fiind tăierile care au avut loc în UPX Comarnic, ua. 69, 71, 72. Structurile Romsilva au invocat de fiecare dată inexistenţa unui PM aprobat atunci când ONG-urile au notificat tăieri în zone interzise de proiectul de PM, cel actual de pe pagina web a APNSCC sau variantele elaborate anterior în cei 14 ani de existenţă a parcului”, se precizează într-un comunicat remis presei de GEC Nera.

La întrebările: „Cât de legală este administrarea Parcului Naţional Semenic Cheile - Caraşului în momentul de faţă fara existenta unui PM aprobat” şi „Care este obiectul de activitate al administraţiei parcului fără existenţa unui PM aprobat?” activiştii de mediu consideră că ar trebui să răspundă Corpul de Control al Guvernului, avându-se în vedere că existenţa unui PM aprobat este prevăzută în  contractul de administrare a PN Semenic – Cheile Caraşului încheiat între RNP Romsilva şi Ministerul Mediului.

În condiţiile în care RNP Romsilva se joacă de 14 ani de-a protectia naturii, iar Ministerul Mediului se face că nu vede că are în curtea sa un contract de administrare a unei arii naturale protejate, care nu se respectă încă din 2014, de la semnare, şi pe care nu catadicseşte să-l rezilieze, cei de la GEC Nera se întreabă dacă nu cumva asistăm la un joc „pe sub masă” pe care Ministerul Mediului îl face cu RNP Romsilva pentru ducerea în derizoriu a ideii de protecţia naturii şi pentru exploatarea unei cantităţi cât mai mare de arbori în aria Parcului Naţional Semenic Cheile – Caraşului.

Powered by Jasper Roberts - Blog