Menu

Articol

Ministrul Ioan Deneş, prezent la Orşova pentru a celebra „Ziua Dunării 2018”

La sfârşitul săptămânii trecute, la Orşova a avut loc evenimentul „Ziua Dunării”. În fiecare an, pe 29 iunie, la propunerea țărilor dunărene și sub auspiciile Comisiei Internationale Pentru Protecția Fluviului Dunarea, serbăm Ziua Internațională a Dunării. Această zi marchează semnarea Convenției privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului Dunărea, eveniment care a avut loc pe 29 iunie 1994, la Sofia (Bulgaria).

La eveniment a participat şi ministrul Apelor și Pădurilor, dl. Ioan Deneș, iar gazdele din acest an au fost cele două Administrații de Apă, Jiu și Banat. De asemenea, au participat reprezentanți ai administrațiilor bazinale din toate regiunile României, precum și autorități din județele Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinți, Caraș-Severin și Timiș

Cu această ocazie au fost dezbătute mai multe teme importante dacă se are în vedere că România, ca stat aval în bazinul Dunării este deosebit de interesată în amplificarea nivelului de protecție a calității apelor la nivelul bazinului hidrografic. În acest context au fost dezbătute proiectele cu finanțare externă derulate de către Ministerul Apelor și Pădurilor: Consolidarea cooperării în cadrul realizării planurilor de management a bazinelor hidrografice și a planurilor de prevenire a riscului la inundații pentru îmbunătățirea stării apelor – JOINTISZA; Managementul riscurilor de mediu din cadrul Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunării; Bune practici rezultate din implementarea proiectului „Prevenirea și protecția împotriva inundațiilor în bazinele superioare ale râurilor Siret și Prut, prin implementarea unui sistem modern de monitorizare cu stații automate – EAST AVERT MIS ETC 966”.

Ioan Deneș, a ținut să sublinieze faptul că, pentru bazinul hidrografic al Dunării, acțiunile întreprinse de România sunt esențiale având în vedere că suntem țara cu cea mai mare suprafață și cu cea mai mare populație din acest bazin și ca aproape toate râurile de pe teritoriul național se varsă în mod direct sau indirect în fluviul Dunărea, al cărui curs este aproape 50% amplasat și pe teritoriul României.

“Din acest punct de vedere Ministerul Apelor și Pădurilor acționează și va acționa prin toate mecansimele pe care le are la dispoziție pentru a sprijini eforturile legate de îmbunătățirea stării apelor. În mod special aș dori să menționez proiectul finanțat de Banca Mondială privind reducerea poluării apei cu nitrați din surse agricole un proiect care a ajuns la o finanțare de peste 100 milioane de dolari și care sprijină comunitățile rurale pentru rezolvarea problemelor generate de administrarea defectuoasă a gunoilui de grajd, problemă cu implicații majore asupra calității apelor subterane și a sănătății publice În mod particular doresc să menționez că în cadrul Comisiei Internaționale pentru Protecția fluviului Dunărea și a Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, România, prin Administrația Națională ”Apele Române”, este liderul proiectului Danube Floodplain. Acest proiect, care are partneri din toate statele pe ale căror teritorii trece fluviul Dunărea, își propune să reducă riscul de inundații prin reabilitarea luncii Dunării și prin realizarea de infrastructiră verde.Prin acest proiect dorim ca toate statele amonte să ia măsuri pentru a reduce efectul apelor mari asupra statelor din aval. În plus prin genul de măsuri și lucrări propuse contribuie la revitalizarea ecositemelor Dunării, adică la o ”Dunăre vie””, a mai spus ministrul.

La rândul său, prin mesajul transmis, dna. Adriana Petcu, secretar de stat pentru Ape a arătat importanța administrațiilor de ape și a comitetelor de bazin care joacă un rol esențial în furnizarea de soluții pentru toate problemele “fie că e vorbim de asigurarea calității apei, de protejarea habitatelor pentru specii rare, de îndiguiri, desecări sau de folosirea responsabilă a albiilor râurilor, de poluarea urbană și industrială”.

În partea a doua a evenimentului 50 de elevi din Orşova au desfăşurat mai multe activităţi în aer liber, printre care au asistat la exerciții demonstrative pentru analiza nitraților din ape. Totodată, tinerii au pictat după imaginația fiecăruia câte un desen ce reprezenta mesajul lor privind protectia fluviului Dunarea.

Desenele au fost expuse în atelierul de lucru din cadrul evenimentului celebrării Zilei Dunării, iar cele mai reprezentative, pe categorii de vârstă, au fost răsplătite cu premii. Partenerul manifestărilor dedicate Zilei Dunării la nivel național a fost Coca - Cola HBC, acesta oferind băuturile răcoritoare și apa pentru elevi.

Powered by Jasper Roberts - Blog