Menu

Articol

„Noaptea Filmului Croat” - filme premiate la Hollywood şi Cannes, rulate la Clocotici

În satul Clocotici, comuna Lupac, din Caraş-Severin, a avut loc, aseară, evenimentul „Noaptea Filmului Croat”, ediţia a IV-a, un festival de film care s-a mai desfăşurat, concomitent, la Timişoara, precum şi în localităţile din Croaţia: Zagreb, Sisak, Otočac, Šibenik, Nova Gradiška şi Dubrovnik, dar şi din alte ţări. Proiecţia filmelor a avut loc în cochetul cămin cultural din satul Clocotici, în faţa unui grup de elevi şi dascăli, al unor cinefili pasionaţi, care au renunţat la confortul din faţa televizorului, au înfruntat ploaia rece de sfârşit de octombrie şi au asistat la un maraton cu patru proiecţii cinematografice, până după miezul nopţii.

„Este un festival de film care se desfăşoară, astăzi, în mai multe localităţi din Croaţia, Serbia, Bosnia-Herţegovina şi din România. În România, festivalul are loc la Timişoara şi, aici, la noi, la Clocotici. Este vorba despre un festival al filmului croat, în care sunt prezentate filme care au fost premiate la festivaluri internaţionale. Filmele pe care le prezentăm la Clocotici sunt: filmul documentar - „Dragul meu Lastan”, filmul artistic de scurt metraj - „Locuinţa mea”, filmul animat - „Surogat”, care a obţinut premiul Oscar la categoria de filme de desene animate, filmul, tot, de desene animate - „Visuri dulci”, şi filmul artistic de lung metraj „În fălcile vieţii”, care au obţinut Premiul Special al Juriului la Cannes”, ne-a declarat profesorul Marian Lucacela din Clocotici.

Evenimentele de la Timişoara şi Clocotici au fost organizate de Uniunea Democrată a Croaţilor din România, preşedinte Petru Haţegan, împreună cu Departamentul pentru Minorităţi din Croaţia.

Powered by Jasper Roberts - Blog