Menu

Articol

Păpuşi la ziua muzeului caransebeşean

Autor: 

Luni, 13 noiembrie, a fost sărbătorită Ziua Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, cu această ocazie având loc un amplu program cultural-artistic.

Conform declaraţiilor directorului Adrian Ardeţ, această dată a fost aleasă ca urmare a faptului că, în urmă cu şase ani, P.S. Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului, a sfinţit muzeul, după ce acesta fusese închis o bună perioadă de timp, iar atunci au fost inaugurate şi o parte a sălilor expoziţionale.

Ziua de luni a debutat cu vernisarea unei expoziţii în cadrul căreia au fost prezentate 80 de păpuşi din porţelan, aduse de la Muzeul de Istorie şi Arheologie Prahova, la acţiune fiind prezente cadre didactice, foarte mulţi copii şi tineri de la unităţile de învăţământ din municipiu, cărora li s-a alăturat şi Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură „George Suru”.

„Muzeul Prahova deţine un patrimoniu mult mai mare decât cel al muzeelor din Caraş-Severin, pe lângă Muzeul central, mai există încă 13 muzee care fac parte din el, cum ar fi Muzeul ceasurilor, dar şi o serie de conace. Astăzi, avem o şansă unică, aceea de a admira, în Caraş-Severin, păpuşile din secolul XIX şi începutul secolului XX. Este o modă care a apărut după 1750 în Europa Occidentală, o modă prin care erau reprezentate figuri ale monarhilor europeni din vremea respectivă, a suitelor regale din perioada aceea, unele dintre ele întruchipând chiar personaje din secolele XIV şi XV, iar vestimentaţia este originală. Păpuşile au fost achiziţionate de Muzeul din Ploieşti de la un colecţionar particular din Braşov”, a spus Adrian Ardeţ.

Pe lângă păpuşi, vizitatorii au mai putut vedea în sală planşe cu desene care înfăţişau moda din ultimele două secole, dar şi din perioada medievală.

În cursul după-amiezei, a avut loc Consiliul Ştiinţific al Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă, în cadrul căruia membrii acestui for au analizat activitatea desfăşurată în cursul acestui an şi au dezbătut proiectele programate pentru 2018. Au participat la seminar prof. univ. dr. Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă din Timişoara, prof. univ. dr. Florin Draşovean, conducător de doctorate la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, Costin Feneşan, fost director al Arhivelor Naţionale din Bucureşti, Carmen Albert, secretar în Consiliul Ştiinţific al Banatului Montan din Reşiţa, şi dr. Sorin Petrescu, din Caransebeş, preşedinte de onoare fiind P.S. Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului.

„În ceea ce priveşte manifestările organizate, am avut expoziţii deosebite, cum ar fi cea de armament, adusă din Basarabia, am reuşit să deschidem o bună parte din Expoziţia permanentă a muzeului, iar descoperirile arheologice nu s-au lăsat aşteptate şi ne bucurăm că ele vor fi puse în valoare în perioada următoare”, a adăugat Adrian Ardeţ.

În încheiere a avut loc un spectacol folcloric susţinut de elevi şi de membrii Ansamblului „Zestrea Gugulanilor”.

Powered by Jasper Roberts - Blog