Menu

Articol

Patru cetăţeni străinii descoperiţi că lucrau fără acte legale într-o brutărie din Oraviţa

Dacă până acum eram obişnuiţi  cu informaţii despre românii care lucrau fără documente legale în alte ţări ale Europei, iată că de la o vreme lucrurile s-au schimbat, străinii care nu fac parte din UE au ajuns în astfel de situaţii.

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Caraş-Severin, împreună cu lucrători ai Inspectoratului General pentru Imigrări – Biroul pentru Imigrări Caraş-Severin, au efectuat un control la un angajator din Oraviţa, ce se ocupă cu fabricarea pâinii, a prăjiturilor şi a produselor proaspete de patiserie. Tema controlului a vizat încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României.

S-a constatat faptul că acest angajator a primit la muncă patru persoane fără ca ei să deţină aviz de muncă. Este vorba de doi cetăţeni din Serbia, pentru un altul, din Bosnia-Herţegovina, nu exista întocmit acest aviz, iar pentru un cetăţean din Albania nu exista avizul de muncă valabil.

Mai mult decât atât, s-a constatat, verificând documentul de trecere a frontierei, că albanezul depăşise cu 38 de zile termenul legal de şedere pe teritoriul României, fiind obligat să părăsească ţara noastră.

Pentru aceste nereguli, angajatorul a fost sancţionat de inspectorii de muncă cu amendă contravenţională în valoare de 30.000 lei. Totodată, inspectorii ITM au dispus măsuri ca pe viitor să nu primească şi să nu încheie contracte individuale de muncă cu cetăţeni străini ce aparţin unei ţări ce nu face parte din ţările membre ale UE sau al Spaţiului Economic European, cetăţeni ce nu aparţin Confederaţiei Elveţiene sau unui stat cu care România a stabilit prin tratatele încheiate, accesul liber pe piaţa muncii din ţara noastră, decât după obţinerea în prealabil a unui aviz de muncă în condiţiile prevăzute de O.G. nr.25/2014 (A).   

Powered by Jasper Roberts - Blog