Menu

Articol

Paul Purea din Reşiţa susţine că medicii români s-au învăţat la bani mulţi şi lucru puţin

Consiliul Judeţean Caraş-Severin a desfiinţat a doua linie de gardă la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa, la specialitatea Chirurgie generală, după ce anul trecut o înfiinţase. Motivul înfiinţării celei de-a doua linii de gardă a fost că o linie este insuficientă, precum şi faptul că liniile de gardă de la interne şi cardiologie pot fi comasate, ca urmare a numărului insuficient de medici. Motivul desfiinţării celei de-a doua linii de gardă, astăzi, este că numărul de intervenţii chirurgicale de anvergură a fost nesemnificativ, iar intervenţiile chirurgicale dificile şi riscante au fost inexistente. Astfel, înfiinţarea celei de-a doua linii de gardă a dus la o cheltuială mare şi inutilă la spitalul reşiţean.

Medicii români ar câştiga mai mult decât cei din Germania!

Dincolo de explicaţiile aşezate şi logice privind organizarea gărzilor la spital, în şedinţa de astăzi, consilierul judeţean PMP, medicul Paul Purea, a făcut o radiografie dură, chiar vitriolantă, a sistemului sanitar românesc, acuzând medicii că primesc „salarii nesimţite”, că de când au crescut salariile medicilor, prin hotărârea Guvernului, aceştia câştigă bani mai mult decât medicii din Germania, de exemplu, că nu stau la serviciu decât patru ore, după care pleacă la cabinetele private, unde câştigă alţi bani.

„Avem un sistem medical mizer, neputincios şi corupt!

„Sistemul medical din România este mizer, neputincios şi corupt!”, a spus Paul Purea, dând şi exemplul unui salariu al unui medic chirurg primar de la spitalul din Reşiţa, de 41.000 de lei. Purea a mai spus că nu banii aceştia, care, oricum, sunt mai mulţi decât primeşte un medic din Germania după ce i se reţin impozitele, contează, ci faptul că pacienţii nu sunt trataţi corespunzător, practic, nu sunt băgaţi în seamă, singurul interes fiind îmbogăţirea! Faptul că un medic primar din spitalul reşiţean ar încasa peste 40.0000 de lei pe lună, brut, a fost susţinut şi de către vicepreşeintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Ionuţ Popovici.

Medicii din Consiliul Judeeţan, printre care şi liberalul Jaro Marşalic, nu au participat la vot şi nu au pledat nici pentru, nici împotriva proiectului de hotărâre, deoarece erau direct insteresaţi în subiect. Însă, după ce PSD-ul cu PMP-ul au tranşat decizia în sensul desfiinţării celei de-a doua linii de gardă, medicul chirurg Jaro Marşalic a spus că afirmaţiile lui Paul Purea sunt exagerări, că medicii primari ar încasa doar, undeva, la 20.000 de lei. A mai spus şi că impozitele în România sunt foarte mari.

Liberalii au votat împotriva desfiinţării liniei de gardă.

A doua linie de gardă nu se justifică!

După şedinţă, după ce a doua linie de gardă a chirurgilor reşiţeni a fost desfiinaţată prin vot, a avut loc şi o discuţie între între chirurgul Jaro Marşalic şi fostul chirurg Paul Purea, care a profesat vreo 20 de ani în Germania, în care Purea arăta că analiza făcută pe o perioadă de trei luni cu privire la activitatea chirurgilor de la spitalul reşiţean dovedeşte că s-au făcut intervenţii chirurgicale minore, iar timpul mediu dedicat acestor intervenţii a fost de cel mult 20 de ore într-o lună. Nesemnificativ şi nefolositor.

„Nu-mi trebuie aceşti bani, dar, vreau să se stabilească cine răspunde!”

„Personal, renunţ cu bucurie la banii din a doua linie de gardă, doar vreau să se stabilească cu claritate cine răspunde în cazul în care un pacient are nevoie de o intervenţie chirurgicală complexă în timp de noapte sau în cazul în care un pacient moare în timp ce este transportat la Timişoara dacă nu s-a putut face operaţia la Reşiţa, din cauză că nu era decât un singur medic de gardă”, a spus Jaro Marşalic.

Paul Purea a mai susţinut că politica Guvernului Viorica Dăncilă, privind creşterea exagerată a salariilor medicilor, în defavoarea altor categorii de personal medical, este greşită.

„Se îmbuibează medicii, dar, pacienţii sunt neglijaţi!”

„Se spune că au crescut salariile medicilor ca să oprească hemoragia de medici în străinătate. Greşit! În realitate medicii tineri tot pleacă, iar avantajaţi sunt medicii bătrâni, care oricum nu mai sunt primiţi în străinătate şi nu mai fac mare performanţă. Se va ajunge ca toţi banii să se ducă în salariile celor bogaţi, „să se îmbuibeze medicii români” (citat din Paul Purea), şi nu se va mai face nicio investiţie în folosul pacienţilor”, a mai spus, printre altele, medicul Paul Purea.

La şedinţa de astăzi a Consiliului Judeţean Caraş-Severin, preşedintele Silviu Hurduzeu a lipsit motivat, fiind plecat în străinătate.

Powered by Jasper Roberts - Blog