Menu

Articol

Poliţia din Lituania a trecut la Libre Office şi a economisit un milion de euro!

Autor: 

Întregul aparat al Poliţiei Lituaniene a făcut trecerea tehnicii sale de calcul către Free şi Open Source. Astfel, suita Libre Office a înlocuit suita proprietară de pe toate cele 8.000 de staţii de lucru. Migrarea s-a terminat în luna iunie a acestui an, departamentul economisind astfel un milion de euro.

Aceasta nu este singura implementare avută în vedere, Departamentul Poliţiei Lituaniene plănuind să înlocuiască total Microsoft Windows cu Ubuntu Linux, ca sistem de operare pe computerele din dotare.

Adoptarea Open Source cunoaşte un trend ascendent în toată Europa, iar câteva guverne europene au făcut deja trecerea pe free sau open source, pentru a economisi astfel banii pe care până nu demult îi dădeau pe licenţele software. Economisirea de fonduri este principalul motiv pentru care şi Poliţia Lituaniană a făcut această trecere, iar sistemul de operare Linux este următoarea ţintă. Nu demult, Poliţia Franceză a făcut acelaşi lucru, trecând 37.000 de staţii de lucru pe sistemul de operare Linux.

În țările europene vecine, cu ceva timp în urmă, Ministerul apărării italian a trecut la Libre Office, iar Bulgaria a instituit, chiar, o politică strictă în ceea ce priveşte Open Source. Se constată astfel o tendință în acest domeniu în Europa, care cu siguranţă va continua.

Powered by Jasper Roberts - Blog