Menu

Articol

0 Comentariu

Preoţii din Reşiţa se vor pensiona cu doi ani mai devreme, datorită unui amendament propus de Marcel Vela

Marcel Vela

Veste bună pentru locuitorii din şase localităţi din Caraş-Severin care, printr-un amendament adus de senatorul PNL Marcel Vela, se vor putea pensiona cu doi ani mai devreme.

Astăzi, senatorii au votat, cu 76 de voturi pentru, şase împotrivă şi 21 de abţineri, propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 236/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Acest lucru s-a întâmplat în pofida faptului că Guvernul Romaniei  a cerut respingerea acestui proiect, în condiţiile în care raportul comisiei Senatului a fost favorabil, senatorii aprobând  toate amendamentele dezbătute.

Propunerea legislativa vizează modificarea alin.(5) al art. 65, în sensul includerii în categoria persoanelor care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizare, şi a persoanelor care au locuit cel puţin 30 de ani în zone afectate de poluare - zone miniere sau centre siderurgice, cât şi pe o rază de 8 km faţă de aceste localităţi. De precizat că nu este vorba doar de persoanele care au lucrat în aceste locuri, ci şi de cei care au alte meserii precum: profesorii, medicii, lucrătorii în comerţ ori preoţii.

Iniţial, propunerea legislativă avea în vedere doar anumite zone de extracţie şi prelucrare a minereurilor feroase şi neferoase din judeţele Hunedoara, Alba, Maramureş, Sibiu şi Gorj. Senatorul PNL de Caraş-Severin, Marcel Vela, a propus astăzi un amendament care a fost votat cu majoritate de voturi, datrorită căruia au fost trecute în lista localităților care beneficiază de această măsură șase localităţi din judeţul nostru. Este vorba de: Reșita, Oțelu Roșu, Anina, Moldova Nouă, Armeniș și Ciudanovița. „Legea urmează să fie transmisă pentru analiză și dezbateri și la Camera Deputaților şi am convingerea că va trece”, ne-a mărturisit Marcel Vela.

Senatorul liberal vede în această măsură caracterul reparatoriu față de toate persoanele care într-o perioadă neîntreruptă de 30 de ani au avut de suferit în urma poluării din cauza extracției, preparării și arderii cărbunelui sau a șisturilor bituminoase, a extracției și prelucrării minereurilor feroase și neferoase cu conținut de praf sau emisii de gaze cu efect de seră, cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor și clor, feldspat și siliciu sau de radiații cu minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent și hexavalent, a pulberilor metalice și/sau de cocs metalurgic precum și a emisiilor de amoniac și derivate.

Adaugă comentariu nou

Powered by Jasper Roberts - Blog