Menu

Articol

Profesorii de la UEMR, nemulţumiţi că nu sunt bani pentru salariile din luna decembrie. Unii, nu toţi

Cadrele didactice de la Universitatea „Eftimie Murgu“ Reşiţa sunt nemulţumite de faptul că nu şi-au primit salariile întregi pe luna decembrie a anului trecut. Întârzierea la plată este de aproape zece zile. Unii profesori au de primit până în 30.000 de lei fiecare.

Prorectorul universităţii reşiţene, Cristian Chioncel, ne-a mărturisit pe marginea acestui subiect: „Salariile s-au acordat în funcţie de alocările venite de la minister. Câţi bani am primit, atâţia am dat. Toată lumea a primit net 3.000 de lei. Cei care au până în 3.000 de lei încadrarea au primit salariul întreg, iar ceilalţi profesori cu salarii mai mari, au încasat un avans de 3.000 de lei, net. Repet, cu excepţia profesorilor cu grad didactic mare, majoritatea colegilor a primit salariile întregi sau aproape întregi. Restul banilor se vor primi când va da ministerul banii“.

Chioncel dă vina pe neadoptarea Legii Bugetului Naţional, şi neîncheierea contractelor instituţionale pentru anul 2019, însă este contrazis de colegii săi care îi atrag atenţia că documentele despre care vorbeşte au fost adoptate şi semnate în 2018 şi nu au nimic cu situaţia actuală. Prorectorul spune că obligaţiile către bugetele statului au fost achitate şi că, pentru depăşirea situaţiei existau două variante: fie plata unui procent din salariul fiecăruia, fie acordarea sumei de 3.000 de lei, net. S-a ales varianta a doua, în ideea că aceasta mulţumeşte mai mulţi angajaţi.

„Diferenţa din suma totală, reprezentând fondul de salarii e undeva la peste 100.000 de lei. Deci, nu e o sumă mare şi nici o situaţie de criză“, îi linişteşte prorectorul pe colegii săi

Fondul lunar de salarii la UEMR este de peste 850.000 de lei. Fără căldură, fără curent, fără abonamente la internet, doar pentru plata salariaţiilor, de la femeia de serviciu şi până la rectorul UEMR.

Powered by Jasper Roberts - Blog