Menu

Articol

Programul „Tomata 2018” a înregistrat un real succes în Caraş-Severin

Reprezentanţii Direcţiei Agricole Caraş-Severin au efectuat recent o analiză a programului „Tomata 2018”. Astfel, la nivelul județului Caraș-Severin s-au comercializat cca. 31 tone de tomate, produse de 17 fermieri din diferite zone ale județului cum ar fi Fîrliug, Vărădia, Zăgujeni, Brebu, Feneș, Berzovia, Vrani, Șopotu Vechi, Caransebeș, Zorlențu Mare, Belobreșca, Oțelu Roșu, Bocșa, Lupac, Rusca Teregova, Jupa, Valea Pai.

Liviu Munteanu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Agricole Caraş-Severin spune că roșiile cu gust bun au fost vândute în mai toate piețele Banatului, în Timișoara, Lugoj, Caransebeș, Reșița, Oravița, Bocșa, dar, mai ales direct de la poarta fermei, cu este cazul multora dintre fermieri.

„De asemenea, în magazinele mici din Caransebeș și localitățile învecinate au putut fi găsite roșii provenite dintr-o seră din Zăgujeni, la fel cum în Vărădia, o familie care cultivă cu multă pasiune tomate, n-a putut face față comenzilor venite de la localnici sau de la magazine. Un fermier din Fârliug a vândut roșii la piața de Gross din Timișoara. Tot un fârlugean , binecunoscut reșițenilor, vinde roșii cu gust dulce-acrișor, așa cum trebuie să aibă o roșie proaspătă. Un fermier din Rusca Teregova vinde direct de la poartă roșii de o calitate excepțională, fără nicio urmă de pesticide sau îngrășeminte chimice”, a mai spus Munteanu.

Reamintim că ajutorul de minimis este de 3000 Euro/an, pentru fermierii care cultivă minim 1000 metri pătrați de tomate în solaria sau sere și comercializează minim 2000 kg. tomate în perioadele de extrazezon (ianuarie-iunie și noiembrie-decembrie).

Pentru ciclul al II lea alți 18 fermieri se pregătesc să aprovizioneze piețele Banatului cu roșii autohtone. Preconizăm că se vor comercializa cel putin 33 de tone în luna Decembrie.

Succesul programului este cu atât mai mare cu cât județul Caraș-Severin nu se află în zona de favorabilitate a legumelor cultivate în spații protejate. De asemenea, la niovel național impactul este unul pozitiv, care se regăsește direct în prețul corect practicat de la tarabe, acolo unde vând producătorii beneficiari ai programului.

 

 

Powered by Jasper Roberts - Blog