Menu

Articol

0 Comentariu

Punguța cu doi bani, varianta creaţă a lui Varujan Vosganian

Politicienii români au fost mereu tentaţi să se întoarcă la viaţa de la ţară, animaţi de behăitul oii, cotcodăcitul găinilor şi de grohăitul porcilor din cocină. Unii mai miştocari, gen Adrian Năstase, care îi pusese pe ziarişti să-i numere ouăle, alţii mai melancolici, cu gândul la ţărişoara noastră, aşa cum e Petru Daea şi oaia lui ca brand de ţară.

Iată că, săptămâna asta, ne-am pricopsit cu un eseu pe tema analizei oului de găină din gospodăria ţărănească, care nu aduce TVA la bugetul statului. Autor, fostul ministru liberal al Economiei, Varujan Vosganian, parlamentar ALDE. Iat ce a postat pe pagina sa de Facebook, în urmă cu două zile.

„Fiecare ou mâncat de la găina din curte «văduvește» bugetul de cincizeci de bani ! Să presupunem că folosim, în demonstrația noastră, două găini ouătoare. Una dintre ele aparține unei ferme, cealaltă unui coteț. Oul fermierului va lua calea pieței și va fi vândut, în medie, cu 1 leu (pentru ouăle ecologice ceva mai mult, pentru celelalte ceva mai puțin). Oul gospodarului va trece direct din coteț în tigaie.
Oul vândut va aduce bugetului TVA, impozit pe profit și pe dividende, impozit pe salarii și contribuții la asigurările sociale. La asta se adaugă faptul că, la rândul lor, salariile și profiturile obținute din producția fermierului, din prestațiile angrosistului și din serviciile supermarketurilor reintră în circuit și generează iarăși impozite și taxe.
În schimb, oul din coteț, în drumul său spre tigaie, nu produce niciun ban”.
Vosganian nu s-a oprit doar la ou, ci a continuat să filosofeze şi pe alte teme agricole: „La fel în ce privește roșiile din brazdele de acasă, magiunul din prunii din grădină, săpunul din grăsimile adunate peste an, pulovărele tricotate din lâna oilor de la stână etc. etc.
Toate acestea, cotețele, brazdele, grădinile, stânele și atelierele din fundul curții produc produs intern brut, dar nu produc și impozite. Producția din gospodăriile populației ajunge la peste 20% din PIB, fără să producă niciun leu impozit la stat. Doar ceva neglijabil, prin piețele țărănești.
Locuitorii din Danemarca, Franța și din alte țări care ajung la venituri bugetare în jur de 45% din PIB nu au găini în curte și nici nu amestecă în ceaun roșiile pentru bulion ori prunele pentru magiun. 
Faptul că avem o atât de puternică înclinație spre autoconsum, și nu doar în ce privește alimentele, ne costă în fiecare an venituri bugetare de multe miliarde de lei”, a concluzionat apoteotic parlamentarul.

Reacţiile ziariştilor, analiştilor şi politicienilor nu au întârziat. Până şi găinile din coteţul ţăranului s-au arătat indignate de analiza fostului ministru care, iată, continuă şi azi cu postările pe pagina de Facebook, unde ne explică că nu am înţeles nimic din gândirea sa economică.

„Textele mele vorbesc explicit despre faptul că economia naturală nu se impozitează și că o asemenea intenție nu există. Așadar, ideea orwelliană a impozitării cotețelor nu-mi aparține.

Textele mele nu pomenesc de faptul că economia naturală nu plătește impozite, ci de faptul că economia naturală nu produce impozite. În drumul său de la coteț la tigaie oul nu aduce bani, deci nu are cum să producă impozite. Neproducând impozite, nici nu are cum să le plătească. Așadar, nici portretul găinii evazioniste nu-mi aparține.

 Amintesc jurnaliștilor, analiștilor și postacilor indignați de textele mele că chestiunile specializării și plusprodusului, ale avantajelor economiei de piață față de economia naturală au fost lămurite definitiv în restul Europei de scrierile lui Adam Smith (Avuția națiunilor - 1776) și David Ricardo (Principiile de economie politică - 1817). Cred că, după două secole, e cazul să ne dumirim și noi”.

Bine că Vosganian ăsta se referă doar la impozitul şi TVA-ul pe ouăle de găină şi nu s-a legat de cele ale colegilor de partid şi de parlament ori de căcatul rezultat după consumul  ouălor din gospodăria ţărănească. Dar nu-i timpul pierdut. 

Adaugă comentariu nou

Powered by Jasper Roberts - Blog