Menu

Articol

1 Comentariu

Reşiţa, oraşul fantomelor

Autor: 

Am trăit în Reșița noastră, oarecum liniștiți, până la Revoluție. Dar, privind mai atent, chiar din timpul Ei se vorbea despre fantomele hidro-otrăvitoare, aero-nimicitoare etc și, chiar cireașa de pe colivă, fantome înarmate care trăgeau după oameni omorând niște nevinovați. Nimeni nu le-a văzut ca să le pună la plată, cu toate că s-au făcut și poze cu fantomele capturate de cetățenii voluntari.

După Schimbare, fantomele nu s-au dat bătute și au luat-o de-a dreptul: Pentru început, au „descheiat armura ca să se apere cavalerul”, adică au modificat legile „comuniste” de apărare a Țării. Rezultatul? A început să se fure orice!

La noi, la Reșița (fără o evidență clară și cronologică) s-a început cu capace de canal și s-a continuat cu „fabrici și uzine”...

Într-un film, 7 pistolari împușcau niște malefici. Opusul lor ar fi benefici. Nu-i cazul nostru! Maleficii noștri au împușcat oamenii nevinovați. Și au pățit ceva? Nu, pentru că erau „invizibili”...

Dar să ieșim din istorie și să ne plimbăm pe străzi. Peste tot, o fantomă și-a mâzgălit numele ZAICO. Niciun reprezentant al orașului, Poliție și Primărie, nu a luat atitudine, să-l găsească și să-l pună la plata reparațiilor. Era o fantomă pe care n-au găsit-o edilii noștri, cei  „însărcinați cu ordinea și curățenia orașului” însă o știau toți elevii din Govândari, în special, cei de la Gen. nr. 7.

Însă sunt și fantome motorizate care și-au golit eșapamentele pentru a fi auziți de toți govândărenii, mai ales în orele nopții. Sigur că poliția se preocupă (?) să-i depisteze, însă, dacă vechea Miliție știa și putea totul, Poliția noastră locală pune interesul individului, mai presus de cel al turmei. Ce mai contează că un imatur cu două sau patru roți, cu tobele desfundate, trezește un oraș de pensionari, cu greu adormiți? Dă-i dracului!  Ei și așa nu pot dormi, de dureri de oase...

Acești mediocri și-au modificat eșapamentele pentru a fi remarcați. Pentru moftul lor, singurul prin care scot puțin capul din anonimat, liniștea noastră nici nu contează!

Însă zgomotul diurn care le acoperă pe toate cele provocate de motoarele care urcă Pasarela, este provocat de o întreprindere care împachetează fierul vechi. La ei nu e sâmbătă, duminică, zori, sau  pauza de siestă.

Onorată Administrație, firma asta particulară n-ar trebui să ridice un paravan antifonic, pentru că prin lumea civilizată, (v. pretențiile UE)  industriile sunt pe la periferii?...

(Eram cu bicicleta pe un trotuar, pe Muncii. De pe la Triaj „țipa” o sirenă. Am auzit-o cum a coborât Pasarela, cum a trecut prin sensul giratoriu și cum s-a înscris pe bulevard. Șoseaua noastră era goală până dincolo de Gara de Nord. Sirena acelei mașini de pompieri a încetat doar când a oprit la DJTS, fostul patinoar)... 

Pompierii și Salvările fac exces sonor de „prevenire”. Pentru că am amintit de Poliție, cred că ar cam trebui dezvățați cei care circulă doar pe banda doi, (chiar dacă prima este destul de denivelată) și, astfel, mașinile speciale ar avea banda doi, de viteză, liberă.

Noi îi cam vedem și auzim, dar n-avem căderea (și autosiguranța necesară) spre a lua atitudine.

Problema ar fi că dacă liniștea și ordinea intră în atribuțiile vreunui Serviciu al Primăriei (și intră! Praf, zgomot) sau sunt și în niște referiri din Codul Rutier, (și sunt! Referitor la modificări) ambele Instituții ar trebui să se implice ca să ne asigure nonstop liniștea și ordinea, dar am fi bucuroși dacă ne-ar asigura măcar liniștea  nopții. (Nu există în Lume fabrică de vehicule motorizate care să pună în circuitul urban eșapamente „tunate”!)

Reșița deșteaptă-te!  Europa nu-i departe!

Reșița, 1 iunie 2017 (ziua imaturilor cu motoare „tunate”)

Cu speranță! P. Comisarschi

Comentarii

Pe langa toate astea,onor firma care se ocupa cu strangerea gunoiului,in miezul noptii,da cu ghenele alea de le gasesc dracii,facand un zgomot infernal! Plus ca masinile lor,antice si neverificate inaintea plecarii in cursa,fac si ele un zgomot groaznic! Acum ca a venit vara,golanii trag masinile la bordura,deschid larg portierele,dau drumul la manele si sute de decibeli,stau pe sant si beau bere,fumeaza,mananca seminte,floricele si alte alimente,pana departe dupa miezul noptii,adesea pana spre cinci dimineata,lasand in urma lor o mizerie de nedescris,iar daca te pune dracu sa strigi la ei,imediat iti arata semnul numit "jumatatea victoriei" adica degetul mijlociu! Iar cei care au motorete dar n-au carnet,tot pe la orele seri spre miezul noptii iasa si-si accelereaza motoarele ca sa isi auda baietii cai putere de sub cur si sa se simta ca Mad Maxx.Si fac asta linistiti,caci stiu ei bine ca n-are cine sa-i deranjeze! Nu mai exista patrule de politie,care sa-i surprinda in timpul acestor acte antisociale nete si clare in total dispret al autoritailor si al urbei si bunului simt civic.

Adaugă comentariu nou

Powered by Jasper Roberts - Blog