Menu

Articol

Richard al III-lea, la Reşiţa

Festivalul reşiţean, „Scena ca o stradă” a oferit, aseară, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor, spectacolul „Richard al III-lea” de William Shakespeare, în regia artistică a lui Gelu Badea, scenografia - Vioara Bara, muzica originală - Venczel Peter, asistent regie - Radu Tudosie, asistent scenografie - Marius Niculescu. În rolul lui Richard, Adrian Andone, de la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova.

A fost un Richard oarecum caricatural, s-a şi râs din sală la mai multe din replicile sale, pregătite intenţionat ca „poante”, pentru a-l aduce pe Richard mai aproape de sensibilitatea spectatorului modern. Aceeaşi intenţie regizorală a pus în scenă lorzi îmbrăcaţi în costume „Armani”, a pus în mâinile actorilor megafoane şi un telefon mobil, a creat o ambianţă muzicală modernă, dramatică, totuşi. De altfel, momentele dramatice au fost cele în care lumina, întunericul, fumul şi muzica au creat o atmosferă stranie. Au mai fost câteva scene, cum a fost scena încoronării, scena în care Richard se întâlneşte cu mama sa în vis şi mama îl blestemă cu aparentă duioşie, apoi scena finală în care Richard este ucis de spiritele victimelor sale, care au creat o oarecare vibraţie în sală şi au tăiat respiraţia spectatorilor. În rest, scenele memorabile, monologurile dramatice ale lui Richard, au fost tratate, tot aşa, cu oarecare sarcasm şi ironie, nu cumva spectatorii să îl ia în serios pe Richard şi să-i atribuie vreo umbră de măreţie. Aşa a şi fost, însă, Richard-modern nu a stârnit senzaţia de emoţie şi spaimă, transmisă de alţi Richarzi mai clasici, personaje malefice şi de nestăvilit, care reuşesc să-şi impună voinţa prin viclenie, cinism şi perseverenţă. În toată galeria de personaje, s-au detaşat cei doi nepoţi ai lui Richard, îmbrăcaţi şi machiaţi foarte expresiv, dar şi cu o mişcare scenică remarcabilă. Apoi, şi ducele de Buckingam a avut o prezenţă puternică.

Distribuţia: Adrian Andone, Stelian Roșian, Alexandru Cazan, Cosmin Rădescu, Mihai Sima, Mihai Alexandru, Gheorghe Stoica, Adelin Ilie, Radu Tudosie, Daniel Cergă, Sergiu Fârte, Corina Vișinescu, Oana Liciu-Gogu, Oana Crișan, Irina Bodea-Radu, Amelia Toaxen, Ana Negrescu, Popescu Ion și Daria Tazma.

Programul de astăzi şi mâine:

Sâmbătă, 3 martie: - Ora 19:00 - Teatrul GUSTL (Croaţia) - „Cerul desupra Zagrebului” de Miro Medimorek;
Regia artistică: Miro Medimorek;
La Palatul Cultural Reşiţa.

- Ora 20:30 - Compania de Teatru „Sart” România -„Fără cap” de Victor Chilinca
Regia artistica: Aida Ganea;
La Casa de Cultură a Sindicatelor Reşiţa.

Duminică, 4 martie: - Ora 19:00 - Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu - „De veghe la Taj Mahal'' de Rajiv Joseph;
Regia artistică: Radu-Alexandru Nica;
La Casa de Cultură a Sindicatelor Reşiţa.

Duminică, la ora 20:30 va avea loc închiderea oficială a festivalului.

Powered by Jasper Roberts - Blog