Menu

Articol

Români şi sârbi, la Oraviţa, sub semnul Zilei Cooperării Europene

Ziua Cooperării Europene este un eveniment organizat în luna septembrie de către programele Interreg pe tot cuprinsul bătrânului continent, pentru a celebra cooperarea la granițele interne și externe ale Uniunii Europene. Anii trecuţi, Biroul Regional de Coopreare Transfrontalieră Timişoara a organizat un astfel de eveniment festiv,  atât în România - la Timișoara, Reșița, Dr.Tr. Severin, cât și în Serbia la Vârșeț, Veliko Gradiște și Kikinda, anul acesta românii și sârbii se întâlnesc la Oravița.

În cursul zilei de joi, 20 septembrie, de la ora 11, la Oravița, românii și sârbii se întâlnesc în parcul situat  în  Zona Gării nr. 5 pentru a planta 34 de copaci, număr care simbolizează succesul și trăinicia parteneriatelor româno-sârbe și a celor 34 de proiecte transfrontaliere din cadrul primului apel al Programului INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia.

„Anul acesta, pentru a sărbători Ziua Cooperării Europene în cadrul Programului INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia, propunem organizarea unor activități de revalorificare a parcurilor urbane și de conștientizare a populației din zona transfrontalieră româno-sârbă cu privire la importanța mediului înconjurător pentru generațiile următoare.

Cu ocazia Zilei Cooperării Europene dorim să-i invităm pe locuitorii Oraviței, dar și din zona transfrontalieră româno-sârbă, să fie alături de noi la un eveniment care evidențiază importanța spațiului verde pentru calitatea vieții noastre.

Copiii prezenți la eveniment vor avea ocazia să coloreze asfaltul parcului, fiind răsplătiți pentru efortul lor cu dulciuri și cadouri simbolice”, mărturiseşte Anca Lolescu, director executiv BRCT Timişoara.

Ziua Cooperării Europene este o inițiativă de comunicare derulată în țările Uniunii Europene și țările vecine, beneficiare ale programelor de cooperare teritorială, care dorește să promoveze în mod inedit colaborarea dintre comunitățile locale din zonele de graniță. Ea este organizată în cadrul Programului INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia,  de către Secretariatul Comun din cadrul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Timișoara, în parteneriat cu Autoritatea de Management (Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice din România) și Autoritatea Națională (Ministerul Integrării Europene din Serbia) ale Programului, cu sprijinul Consiliului Județean Caraș-Severin și a Primăriei Oravița.

Mai multe detalii legate de evenimentul desfășurat la nivel european pot fi accesate prin http://www.ecday.eu/, iar informațiile legate de Programul INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România - Serbia pot fi accesate prin www.romania-serbia.net

Powered by Jasper Roberts - Blog