Menu

Articol

Salutări din Păltiniș. Păltiniș de Valea Boului!

Vedere din parc

Este situată pe DN 58, la doar 4 kilometri de Caransebeș. Până în 1989, aici exista o haltă, unde opreau trenurile personale. Mai exista și un depozit de profile laminate, fabricate în Combinatul Siderurgic Reșița, dar și o plantație pomicolă. Folclorul vremii spune că, în timpul unei vizite de partid și de stat în județul nostru, mai marii de atunci au dat ordin să se aducă mere din alt județ și să le lege cu ață de crenguțele golașe ale pomilor, pentru a da bine la impresia artistică când ar fi trecut Nicolae Ceaușescu cu mașina spre Reșița.

Prin urmare, vorbim de comuna Păltiniș, care până în 1964 s-a numit Valea Boului. Nu știm exact de unde vine această denumire, cert este că și astăzi bătrânii din satele aparținătoare spun că merg la Valea Boului și nu la Păltiniș.  Am fost şi noi în urmă cu câteva zile, la rugămintea câtorva localnici, sătui să vadă cum comuna lor se degradează pe zi ce trece din cauza incompetenţei celor care conduc comunitatea. În cazul de față, oamenii au arătat cu degetul spre  Ioan Popovici, unul dintre cei mai vechi primari în funcție din județ.

Sătenii ne-au îndrumat spre parcul pentru copii amenajat într-un loc mlăștinos, unde apa se simte sub picioare chiar și atunci când afară sunt 35 de grade Celsius. Ceea ce am văzut acolo, întrece orice închipuire: hârtoape și mușuroaie de furnici și cârtițe, vegetație specifică zonelor de luncă, bănci și aparate de joacă năpădite de buruieni. Dacă nu ești atent unde calci, riști să te alegi cu o fractură de picior. Persoanele care ne-au însoțit ne-au spus că nimerisem bine, pentru că abia fusese cosită iarba, altfel riscam să dăm peste șerpi, broaște, șoareci și alte ligioane. La ieșire, pe un gard de sârmă, trona un anunț care avertizează că este interzis pășunatul animalelor în incinta parcului. Cei care nu se supun sunt sancționați cu amendă cuprinsă între 500 și 1.000 de lei.

Am mers la primărie și după ce am participat la ședința de Consiliu local am vrut să-i cerem părerea primarului despre cele văzute de noi. Ne-ar fi interesat să aflăm din ce fonduri a fost amenajat parcul, cât a costat o asemenea investiție și, daca și-ar lăsa nepoții să se joace într-un loc ca acesta. Ioan Popovici părea grăbit și nu a avut timp să stea de vorbă cu noi. S-a urcat în mașină, și ne-a lăsat cu ochii în soare, dar și cu amintirea vizitării unui parc din Păltiniș. Păltiniș de Valea Boului.

Powered by Jasper Roberts - Blog