Menu

Articol

„Săptămâna muzeului” a adus la Muzeul Banatului Montan din Reşiţa peste 1000 de vizitatori

„Săptămâna muzeului”, organizată începând cu data 14 mai, s-a încheiat în această noapte, de sâmbătă spre duminică, la ora 2.00, la Muzeul Banatului Montan Reşiţa, cu evenimentul situat sub genericul „Noaptea Muzeelor”, eveniment desfăşurat simultan, la nivel european pentru a aduce publicul mai aproape de muzee, propunând publicului, colaboratorilor şi consumatorilor de cultură activităţi ieşite din rutină, expoziţii inedite, dezbateri între specialişti şi public.

Activităţile din cuprinsul „Nopţii Muzeelor” au început, la Muzeul Banatului Montan Reşiţa, ieri după-amiază, cu un spectacol desfăşurat în aer liber, prezentat de Clubul de dans sportiv Magnum Team Reşiţa, în curtea muzeului. Apoi, publicul a fost invitat în sălile de expoziţii ale muzeului, începând de la demisol, unde se află inedita expoziţie „Timpul Jucăriilor”, o selecţie de peste 500 de jucării vechi, din cadrul Asociaţiei Muzeul Jucăriilor Bucureşti, muzeu iniţiat de către preşedintele asociaţiei Cristian Dumitru. La nivelul următor, se află expoziţia de icoane şi picturi naive realizate de către pictorul Vasile Popovici. La etajele superioare se află „Expoziţia de bază” a muzeului, care cuprinde patru secţiuni: mineritul (secolul XVIII), metalurgia, locuinţe din Reşiţa veche, construcţii de maşini (secolul XX). La ultimul nivel, într-o alveolă, se află amenajată expoziţia „Activităţi casnice feminine în gospodăriile ţărănești bănăţene: 100 de ani”. Pe întreaga perioadă a zilei şi a nopţii, vizitatorii au fost întâmpinaţi de către managerul instituţiei, Flavius Bozu, şi de specialiştii muzeului, care au oferit publicului un ghidaj profesionist.

Referitor, la eveniment, managerul Muzeului Banatului Montan Reşiţa, Flavius Bozu, ne-a declarat:

„Acest eveniment, Noaptea Muzeelor, se organizează la nivel internaţional, începând cu anul 2005. Ne-am alăturat şi noi acestui eveniment şi ne bucurăm că şi de data aceasta reşiţenii au răspuns pozitiv invitaţiei noastre, deschiderii muzeului către comunitate. Am avut o întreagă săptămână în care am desfăşurat mai multe activităţi, sub egida, Muzeul Banatului Montan - 50 de ani în folosul comunităţii”. Noi, astfel, am sărbătorit 50 de ani de la înfiinţarea instituţiei de la Reşiţa, care este de rang judeţean. Am celebrat această vârstă a muzeului cu mese rotunde, dezbateri, am evidenţiat activitatea editorială, care este mândria noastră , am deschis expoziţii de pictură, de etnografie, a fost o săptămână plină, care a avut un ecou bun în comunitate, spunem noi, pentru că am avut un răspuns pozitiv din partea publicului”.

În cadrul evenimentelor cuprinse în „Săptămâna muzeului”, peste 1000 de persoane au trecut pragul Muzeului Banatului Montan din Reşiţa, pentru a vizita expoziţiile şi a participa la evenimente.

Powered by Jasper Roberts - Blog